Panaszok intim tájékon

A női intim területek fertőzései gyakori panaszok, különösen szexuálisan aktív időszakban. A várandósság nem jelent nagyobb kockázatot, viszont a következmények súlyosabbak lehetnek.

fert.jpgA Veszprém Megyei Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosát Dr. Bagarus Sándort kérdeztem a terhesség alatti hüvelyfertőzések jelentőségéről.

Milyen, a nemiszerveket érintő fertőzések fordulnak elő a várandósság alatt?

A kismamákat gyakorlatilag mindazon fertőzések érinthetik, ami az aktív korú nőket. A hüvelyt és a környező intim területeket érintő gyulladásos betegségek, főképp a Candida Albicans nevű gomba és a Trichomonas vaginalis kórokozó  által kiváltott fertőzések, valamint a bacterialis vaginosis.

Melyik trimeszterben a legveszélyesebbek a fertőzések?

Talán a harmadik trimeszterben amikor már nyílik a méhszáj és a bakteriális fertőzések a legnagyobb valószínűséggel okoznak idő előtti burokrepedést. Természetesen az első két trimeszterben is okozhatnak a fertőzések vetélést, ez mindig függ a kórokozók virulenciájától és megelőzhető az idejében megkezdett kezeléssel.

Milyen tünetekkel járnak a fertőzések?

A várandósság idején hormonhatásra megváltozik a hüvelyflóra és a bőségesebb folyás fiziologiás folyamat, ezért sokszor nehéz elkülöníteni a kismamának, hogy mi az ami már kóros. Mindenképpen kóros, ha  hüvelyi diszkomfort érzésés bőséges kellemetlen szagú váladék ürülése tapasztalható. A folyás lehet túrószerű, ami gombás fertőzöttségre utal és sárgás, zöldes, habos, ami Trichomonas jelenlétét feltételezi.

Mit tehetnek a kismamák, hogy csökkentsék a fertőzés kialakulásának kockázatát?

A kismamák szexuális élete korlátozottabb, mint a nem várandós aktív korú hölgyeké. Az általános higiénés szabályok betartása a legfontosabb. Fő veszélyforrások a strandok, a fekvő szoláriumok, a nem megfelelő higiénia a nemi aktus előtt és után, és a rendszeresen végzett hüvelyöblítések is kerülendők.

Miben segíthet a Loritan betét?

A betét annyiból szerencsés, hogy a kismamák biztosan meg tudják állapítani, hogy valami probléma van. Egy erős hüvelyi fertőzöttséget is kimutathat a teszt, tehát ha pozitívvá válik, mindenképpen érdemes, sőt szükséges orvoshoz fordulni. A várandósság teljes ideje alatt biztonságot nyújt a betét használata. Ahogy már említettem a hüvelyfolyás mennyisége a várandósság alatt megnő, a betéttel biztonsággal elkülöníthető a fiziológiás váladékozás a kórostól.

Haris Éva

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!