Egy szülésznő találkozása a Loritan®-nal!

Jánosi Rita, a Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülésznője azon kevesek egyike, akiknek majdhogynem nap nap után megadatik, hogy részese lehessen a világ legfelemelőbb, legbensőségesebb eseményének: a szülésnek.

tal.jpg

Az anyák egyszerre vágyják és félik azt az időszakot, amely alatt megérkezik a kis jövevény. A fogantatástól a szülésig azonban a várakozás csodája mellett sokszor a kétségekkel és félelmekkel is szembesülnek a kismamák.

Hosszú az út, amíg a várandós anyukák eljutnak a szülőszobáig – hangsúlyozza a szülésznő. – Hónapról hónapra rengeteg vizsgálaton kell átesniük, és minden egyes vizsgálat után, és olykor egy-egy érdekes, addig nem tapasztalt érzés után is ott motoszkál a félsz: „Jaj, csak nehogy baj legyen!” Legtöbbször szerencsére nincs is gond, ám néha könnyebben megnyugszanak a kismamák, ha beszélünk velünk, ha tanácsot kapnak, vagy ha csak elmondjuk nekik, hogy ami most velük történik, az teljesen normális, természetes folyamat. Azonban néha mégis történik valami, amit előfordul, hogy maga a kismama sem tud pontosan meghatározni, csak „olyan, mintha …” érzése van.

Tudna erre esetleg példát is mondani?
tal1.jpg

Nálunk a várandós ambulancián előfordul, hogy találkozunk a kismamákkal a magzatvízvétel követően, ilyenkor ugyanis lehet az az érzésük, mintha elfolyt volna a magzatvizük. Ez persze nem olyan, mint ahogyan a filmekben látni, csak olyan érzés, mintha… Ilyen esetben természetesen jó azonnal tudni, hogy ténylegesen elfolyt-e, vagy esetleg szivárog-e a magzatvíz. Ennek a ténynek a tudatában, ha szükséges, az orvosok egyből beavatkozhatnak, illetve ha semmi sem történt, akkor a kismama nyugodtan hazamehet, és élvezheti tovább a várandósságát. Eddig hüvelyi AFP-vizsgálatot végeztünk, de ennek az eredménye csak másnapra van meg. Aki várakozott már eredményre, az tudja, hogy milyen idegfeszítő ez a huszonnégy óra a kismamáknak. Azonban nemrég kaptunk Loritan bemutató terméket, amely segít percek alatt kimutatni, hogy vajon tényleg szivárog-e a magzatvíz, avagy sem. Természetesen az első adódó alkalommal próbára tettük, mit is tud ez a betét.

Milyen tapasztalatai voltak a Loritan® -nal kapcsolatban?
Két-három esetben kipróbáltuk, amikor a kismama azt hitte, hogy szivárog a magzatvize. Szerencsére egyik alkalommal sem bizonyosodott be a gyanúja, így hamar megnyugodtak a kismamák. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Loritan, és az orvosi vizsgálat együtt százszázalékos eredményt tud nyújtani. Aki használta otthon, és bármilyen elszíneződést észlelt, az általában a biztonság kedvéért behozta a klinikára és megmutatta. Aztán amikor elmondtuk neki, hogy ez nem magzatvíz, és minden rendben van, akkor örömmel siettek haza. Nagyon jó dolognak tartom a terméket, ugyanis egyáltalán nincs olyan igazi „gyógyszer és vizsgálat” üzenete a páciens felé, könnyen, egyszerűen alkalmazható, higiénikus, és legfőképpen megnyugtató a tudat, hogy percek alatt megmutatja az eredményt.

Kinek ajánlja a Loritan®-t?
Ha tehetném, minden harmincadik hét környékén lévő kismamának javasolnám, és azoknak is, akik a várandósságuk korai szakaszában vannak, és magzatvízvételen, esetleg chorionbiopszián esnek keresztül. De azoknak is ajánlom, akik pszichésen izgulnak, vagy már korábban volt valamilyen komplikációjuk az előző várandósságuk alatt. Aki bejön hozzánk a várandósambulanciára, azok kézbe vehetik a prospektust, és általában rá is kérdeznek a termékre. Szerintem nagyszerű lenne, ha már a védőnőknél találkoznának vele a kismamák, ott kaphatnának esetleg kipróbálásra terméket, olvashatnának szórólapot a várakozás alatt, és minden fontosabb információval rendelkeznének ezzel kapcsolatban. 

Dr. Jármi Hilda

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!