Sportolj kismama, a babának is jó!

01spo 2.jpgA várandósság alatt végzett, szakember által vezetett, megfelelően kialakított mozgásprogramok jó hatással vannak a kismama fizikai és pszichés állapotára, a vajúdás és a szülés folyamatára, valamint a szülés utáni regenerációra.

De mi történik közben a babával? Hogyan hat a mozgás a babára? Esetleg már méhen belül is végezhető néhány mozgásos feladat a magzattal?

b_800_600_0_00_images_01spo_1.jpgA várandósság ideje alatt végezhető mozgásprogramokról az idők folyamán különbözõ véleménnyel voltak a szakemberek. Egy időben tiltották a mozgást, mert azt gondolták, hogy nem tesz jót a terhesség során lezajló élettani folyamatoknak és a baba számára is káron lehet.

A nem megfelelően megválasztott intenzitású és gyakorlatanyagú mozgásprogram negatív hatással lehet a babára. Több kutatás bizonyítja azonban, hogy a megfelelően összeállított mozgásprogram, elsősorban kismamatorna, nem okoz koraszülést, és a babák születési súlyának csökkenését sem tapasztalták, sőt, egy meglepő értéket találtak: azok a babák, akiknek az anyukája rendszeresen részt vett kismamatorna-foglalkozásokon, jobb Apgar-értéket kaptak.

(Az Apgar-teszt egy felmérés, amely az újszülöttek egyik legelterjedtebb vizsgálata, állapotfelmérő tesztje. Az Apgar-teszt során a babák légzését, szívmûködését, izomtónusát, bõrszínét és reflexeit vizsgálják a születés után.) További felmérések bizonyították, hogy vannak olyan mozgásformák, amelyek pozitívan hatnak a baba méhen belüli fejlődésére. Egy indiai jóga-kutató központban a kismamajóga hatásait vizsgálták. Azt az eseményt kapták, hogy a jógázó kismamák babái nagyobb születési súllyal jöttek világra, ritkábban fordult elõ koraszülés, a babákat is befolyásoló, terhességekhez kapcsolódó betegségek, mint a terhesség magas vérnyomás vagy cukorbetegség is ritkábban jelentek meg, mint azoknál, akik nem végeztek rendszeres jógagyakorlatokat vagy egyéb testmozgást. A méhen belüli fejlődési visszamaradottság is kisebb arányban fordult elõ a jógázók között. 

Egy másik felmérés szintén a terhesség alatt rendszeresen mozgó, jógázó anyukák babáját vizsgálta, és azt tapasztalták, hogy azok a babák 10-20 százalékkal intelligensebbek, akiknek a mamája a várandósság ideje alatt tornázott, jógázott.

Közvetlen hatások:

1. A mozgásnak keringésfokozó hatása van, amely a mama és a baba szervezetére is jótékonyan hat. A mama testhelyzetei is hatással lehetnek a baba oxigénellátottságára. A mama négykézláb végzett gyakorlatai során a babának nagyobb helye van mozogni és a hasi erek vérellátása is jobb, mint álló helyzetben, így a baba is több oxigént kaphat.

2. A kismamatorna, -jóga hatására a babának rendszeresen alkalmazkodni kell a megváltozott testhelyzethez, ez a babák idegrendszerét edzi, alkalmazkodásra készteti, amely később pozitívan hathat az idegrendszer és a mentális funkciók fejlõdésére.

3. A testhelyzetekhez való alkalmazkodás egyensúlyozást is feltételez, az egyensúlyozás nagyon jól hatással van az idegrendszer fejlõdésére.

4. A légzőgyakorlatok során a rekeszizom mozgása, a hasüreg felé elmozdulása hatással van a hasi szervekre, ez időnként masszírozó, máskor stimuláló hatású, amelyhez a babának szintén alkalmazkodnia és reagálnia kell.

5. A jóga során hanggyakorlatokat is végeznek. Hallás már a méhen belüli életben is van, a hangok hatnak a babára. Minél több inger éri a babát, annál jobban fejlődik az idegrendszere.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!