Pocakosan is aktívan!

001akt1.jpgAz aktív élet nem csak a szülést könnyíti meg, hanem feltölt energiával, véd a terhességi depresszióval szemben, csökkenti a terhesség alatti magasvérnyomás kialakulásának esélyét és javítja az önbizalmat.

A várandóság alatti testmozgást több orvos és sportszakember véleménye szerint nemcsak, hogy ajánlott, hanem kifejezetten szolgálja a kismama és a születendő gyermek egészségét.

b_800_600_0_00_images_001akt2.jpg

Pozitív hatások

  • csökkenti a hát- és gerincproblémákat, fájdalmakat,
  • fokozza az izmok tónusát, erősíti a teljes vázizomzatot,
  • Javítja az immunitást, növeli az ellenálló képességet.
  • Gátolja a „vizesedést”, csökkenti az ödémákat.
  • Javítja a közérzetet, csökkenti a stresszt.
  • Megkönnyíti a szülést.

Kerülendő

o       A légzőrendszert és a keringést intenzíven megterhelő mozgásformákkal bánj óvatosan (magas pulzus számú aerobik órák, spinning)

o       Kerüld az ütközésekkel, rázkódással, balesetveszéllyel járó sportokat (labdajátékok, hegymászás, küzdősportok, terepkerékpár)

o       Az ugrálások és szökellések a hormonhatásra fellazult izületeket károsíthatják, és a gátizmoknak sem előnyösek

o       Kerüld a gyors mozdulatokat inkább a szabályos egyenletes mozgásra koncentrálj

Figyelj oda!

Mint az élet minden területén a várandóság alatti testmozgásnak is vannak szabályai.

Az első és egyben a legfontosabb szabály, ha a babavárás időszaka előtt nem sportoltál rendszeresen, akkor csak kismamatorna, kismamajóga, úszás, aquanatal, gyorstempójú séta, szobakerékpározás ajánlott.

A második szabály, hogy figyeld a tested jelzéseit. A hányinger, a szédülés mindig vészjelző, lehet nem megfelelő mozgásformát választottál, vagy túl intenzíven, esetleg túl hosszasan végezted. Vérzés és méhösszehúzódások esetén azonnal fordulj orvoshoz!

A várandóság alatt a mozgás egészségmegőrző volta a rendszerességen, ajó légzéstechnikán és az állapotodnak megfelelő mozgásformán múlik.

Jó tanácsok!

o       A kardiomozgások számtalan lehetőséget kínálnak. A kerékpár (kényelmes háttámlával), illetve a gyaloglás a futópadon talán a legideálisabb és legkényelmesebb, a várandóság szinte teljes időtartama alatt végezhető.. A kezdeti hónapokban használhatod az ellipszisjárót, illetve az evezőpadot vagy a taposógépet is. A pulzusszámod csak mérsékelt, közepes legyen. Ne dolgozz az állóképességi pulzuszónában!

o       A súlyzók és a csigasorok, edzőtermi gépek használatánál szintén ügyelj a közepes terhelésre. Az eddig megszokott súlyok kb. 50-70%-ával dolgozz, és csökkentsd az ismétlés számot is.

o       Végezhetsz hátgépen lehúzásokat, oldalemeléseket, bicepsz és tricepsz gyakorlatokat is.

o       A láb és popsi formáló gyakorlatoknál a sajátsúlyos gyakorlatokat részesítsd előnybe (guggolás fitball labdának dőlve, láblendítések bokasúllyal, vádligyakorlatok)

o       A has gyakorlatai közül bátran végezhetsz oldalt döntögetéseket kis súllyal, váltott lábú térdfelhúzásokat hanyatt fekve, illetve könnyed haspréseket gépen.

o       Minden gyakorlat után hosszabban pihenj (akár 2-3 percet is).

Haris Éva

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!