Jógázz, hogy jöjjön a baba!

b_800_600_0_00_images_jg1.jpg

A túlságosan sok stressz bizony könnyen oda vezethet, hogy nem fogan meg a hőn áhított baba – mit tehetnénk annak érdekében, hogy növeljük teherbeesési esélyeinket? Kezdjük a jógával.

Manapság sajnos sok nő kénytelen szembenézni a ténnyel: hiába vágyik rá, a várva-várt terhesség csak nem akar bekövetkezni. Nem újdonság, hogy a dologban számos esetben szerepet játszhat a stressz, legyen az bármilyen eredetű.

jg2.jpgMeditációval és jógával nagyobb a várandósság esélye – állítják kutatók. De hogyan van közvetlen hatással a jóga az egészségre és a termékenységre? Aliona Salaru, egykori tanár és jóga terapeuta szerint a várandósság siettetése, az egyre elkeseredettebb próbálkozás csak plusz nyomást gyakorol az így is stresszes nőre. A stressz pedig befolyásolja a normális hormon egyensúlyt – ezáltal jelentős késedelmet okozva a fogantatásban.

A mai világban számos nő krónikus stresszbe taszítja magát, jelentős egyensúlytalanságokat eredményezve szervezetében, beleértve a mellékvese kimerülését, a pajzsmirigy alul- és túlműködést és a szexuális hormonális egyensúly felborulását – mindent összevetve, ez szexuális diszfunkciót is okozhat.

b_800_600_0_00_images_jg3.jpg
Nap mit nap kénytelenek vagyunk a modern világban szembesülni a stresszel, mely szinte kikerülhetetlen. Megtanulni azonban meg lehet a megküzdési technikákat – hogyan reagáljunk a stresszre, hogyan mellőzzük azt hatékonyan.

A jóga légzéstechnikái, kombinálva az aszanákkal, azaz a jóga mozdulatokkal nemcsak arról híresek, hogy hatékonyan oldják a stresszt. Rendkívül hasznos eszközök a szorongás tüneteinek kezelésében is.

Pontosan hogyan is segít a jóga a „stresszmentesítésben”?
A kaliforniai, Los Angeles-i egyetem (UCLA) kutatói által közzétett tanulmány rávilágít arra, hogy a napi szinten végzett meditáció csökkentette a stressz szintet az Alzheimer-kórral vagy demenciával küzdő embereknél. A meditáció egy bizonyos típusa 8 héten át, csupán napi 12 percig végezve oda vezetett, hogy csökkentek az immunrendszer megnövekedett gyulladásos válaszáért felelős biológiai mechanizmusok. Ha egy gyulladás állandóan aktív, az számos krónikus egészségügyi problémához járulhat hozzá.

Ismert, hogy a jóga az endokrin rendszer működését is optimalizálja, egyensúlyba hozva a hormonokat. A jóga gyakorlatokkal több vér áramlik a medencébe, javítva a szexuális egészséget is, ezáltal a várandósság esélyét. A tudatos légzés leállítja az elme állandó „kattogását”, csökkenti a pulzus számot és azonnal relaxál.

„Sok nővel találkoztam már, aki – miután már egy ideje járt a jóga órákra -, hamarosan örömhírrel érkezett: terhes lett” – hangsúlyozza Aliona Salaru. A jógának első helyen kellene szerepelnie azok a teendők között, melyekre szükség van a várandósság mielőbbi eléréséhez. Minden nagyon- és kevésbé stresszes nőnek ajánlott, különösen, ha kisbabát szeretne.

Napidoktor.hu

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!