A hormonegyensúly jelentőségéről

A hormonegyensúly jelentőségérőlBár alapfeladatuk a nem kívánt terhesség megakadályozása, a fogamzásgátló készítményekkel, a bennük lévő hormonoknak köszönhetően, más problémák is orvosolhatók. Használatuk többféle betegség tünetét is elfedheti, ezért fontos lenne, hogy szedésüket megelőzően, illetve követően a cikluszavarral jelentkező nők célzott, adott esetben átfogó hormonvizsgálaton essenek át - mondja Béres László szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos.

A hormonegyensúly jelentőségéről

Túlsúlyosan várandósan

Túlsúlyosan várandósanAz elhízás a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A WHO az egész világra kiterjedő járványnak és a legnagyobb egészségügyi problémának tartja. Dr. Supák Dorinával, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász klinikai orvosával beszélgettem a kismamákat veszélyeztető túlsúlyról.

Túlsúlyosan várandósan

Hüvelyi fertőzések babavárás idején

Hüvelyi fertőzések babavárás idejénA női intim területek fertőzései gyakori panaszok, különösen szexuálisan aktív időszakban. A várandósság nem jelent nagyobb kockázatot, viszont a következmények súlyosabbak lehetnek.

Hüvelyi fertőzések babavárás idején

9 hónap

9 hónap. Egy nő életében csupa várakozás. Minden kívülálló nehezen érti, mi zajlik ilyenkor egy kismamában, hiszen minden várandós más és más. Eleni Karamarkosz fotós arra vállalkozott, hogy megmutatja azt a csodás várakozást, ami lezajlik a három évszaknyi idő alatt. Garamvölgyi Andrea nemrégiben adott életet kisbabájának Kata Liliánának, Eleni fotóin pedig végigkövethetjük, hogyan növekedett a pici, és hogyan változott a nő, aki édesanyává vált.

9 hónap

Babavárás alatt mindig pisilni kell!

Babavárás alatt mindig pisilni kell!Várandósság alatt, amikor a baba folyamatosan, és őrült iramban növekszik, egyfolytában érezzük a méhre és a húgyhólyagra nehezedő nyomást. Sokszor kell WC-re menni és néha még el is cseppen a vizelet. Dr. Boromisza István Zsoltot, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet urológus főorvosát arról kérdeztük, hogy mi történik ilyenkor.

Babavárás alatt mindig pisilni kell!

Fontos lenne az intimtorna

Fontos lenne az intimtornaBizonyára a babavárás alatt te is tapasztaltál némi kellemetlenséget a húgyhólyagod körül. A hólyagot nyomja a méh, majd a baba és állandóan pisilni kell, olykor el is cseppen a vizelet. Dr. Boromisza István Zsolttal, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet urológus főorvosával arról beszélgettünk, hogy mi történik ilyenkor.

Fontos lenne az intimtorna

Húgyúti gyulladás várandósság alatt

Húgyúti gyulladás várandósság alattTény, hogy a nőknél gyakrabban alakulnak ki húgyúti fertőzések. Várandósság idején a gyulladás kockázata még inkább növekszik. Dr. Rácz Oszkárt, az Orosházi Kórház Urológiai Osztály vezetőfőorvosát, a kórház orvos igazgatóját kérdeztük arról, hogy miért alakulhat ki a terhesség során húgyúti gyulladás?

Húgyúti gyulladás várandósság alatt

Néhány tanács a várandósság kezdetén

Néhány tanács a várandósság kezdeténSok nő élete egyik nagyon boldog pillanatának érzi, amikor végre pozitív a tesz, a várandósság boldogságos pillanatai azonban nem mindig zökkenőmentesek, az első hetekben néha furcsa dolgokat tapasztalhat az ember lánya.

Néhány tanács a várandósság kezdetén

Csodánk kísérője, a szülésznő

Csodánk kísérője, a szülésznőKovács Erika szülésznő, a János Kórház terhesgondozójában dolgozik. A várandósság elejétől egészen a szülésig, rendszeresen találkozik a kismamákkal. Mindenkinek ajánlja a Loritan® betétet.

Csodánk kísérője, a szülésznő

Tippek a könnyedebb babavárásért

Tippek a könnyedebb babavárásértA várandósság sokak számára maga a mennyország. Olyan csodálatos dolog, amin egyszerűen csak átsuhannak. Másoknak azonban ez a szépséges időszak nem is olyan csodás. Számukra a várandósság fájdalommal jár: hátfájással, puffadással, a duzzadt végtagok elviselhetetlenségével, pocakfájással, zsibbadással, görcsökkel. Ezen azonban lehet javítani. Lássuk az 5 leggyakoribb, várandósság alatti fájdalmat és ellenszereiket.

Tippek a könnyedebb babavárásért

A felfázás a fogamzóképes korú nők betegsége

A felfázás a fogamzóképes korú nők betegségeA statisztikák szerint a nők több mint fele, élete során legalább egyszer átesik egy úgynevezett nem komplikált húgyúti gyulladáson. Ezeknek a problémáknak az okairól, kialakulásáról, lehetséges megelőzéséről és a várandós anyákat érintő kérdéseiről beszélgettünk dr. Bánfi Gergellyel, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának munkatársával.

A felfázás a fogamzóképes korú nők betegsége

Amikor a baba farfekvéses

Amikor a baba farfekvésesFaros elhelyezkedésűnek (orvosi elnevezéssel, medencevégű hosszfekvés) akkor nevezzük a magzatot, ha a 37. terhességi hétig nem fordul be a szülőcsatornába a koponyája. Az ún. faros szülés egyre ritkább. A nagyon is valós kockázatokat figyelembe véve a leendő szülők, az orvosok, és elsősorban a kórházak inkább biztosra mennek, és a császármetszést választják a hüvelyi úton történő szülés helyett. Valóban olyan nagy a rizikó? Tényleg mindenképpen műtéttel kell világra segíteni a farfekvéses babákat?

Amikor a baba farfekvéses

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!