Így változik a tested- második trimeszter

A fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre. Íme, a második trimeszter, ami a 13. terhességi héttől a 24. hétig tart.

b_800_600_0_00_images_kepek_z1004.jpg

13. hét

Ez a hét olyan felemás. Érezheted magad nagyon jól, mivel általában ilyenkorra jobban érzik magukat azok a kismamák, akik az első trimeszterben rosszullétekkel kínlódtak. De sajnos a relaxin nevű hormon miatt lehetnek nehézségeid is. Ez a hormon ugyanis lazítja a szalagokat és az ízületeket. Ilyenkor szükség lehet valamilyen kíméletes sportra, ami segít karban tartani a tested. Ha eddig nem kerestél fel semmilyen foglalkozást, itt az ideje, hogy válassz valamit. A kismamajóga például nagyon jó választás.

14. hét

Ebben a hétben már igazán megnyugodhatsz – a vetélések 75%-a ugyanis az első trimeszterben történik. Ez a trimeszter már felüdülés lesz. Készülj fel arra, hogy az étvágyad esetleg megnő. Ennek ellenére légy óvatos, mert a mértéktelen élelmiszerbevitel megviselheti a tested, nem beszélve a sok plusz kilóról, amitől majd nehéz lesz megszabadulni később. Előfordulhat, hogy még mindig átesel egy-egy reggeli rosszulléten, vagy gyötör a hányinger, esetleg hánysz is. Ha sokszor előfordul, feltétlenül említsd meg az orvosodnak.

b_800_600_0_00_images_kepek_z1005.jpg

15. hét

Egy sor furcsa tünetre lehetsz figyelmes, ha belenézel a tükörbe: a bőr sötétebbé válhat, ezt főleg a mellbimbók körül, a köldök, a hónalj és a belső comb területén veheted észre. Előfordulhat az ún. terhességi maszk, ami a szem és az orr körüli bőr sötétedését jelenti. Sokat tehetsz ellene azzal, ha nem teszed ki a bőröd közvetlen napsugárzásnak. Viselj széles karimájú kalapot.

16. hét

Ha szerencsés vagy, ezen a héten már érezheted a „repkedő pillangókat” a pocakodban. A baba mozgását a kismamák a 16-20. héten kezdik el érezni. Ezek a kis mozgások még könnyen összetéveszthetők a gyomormozgásokkal. 

17. hét

Ekkorra már mások is láthatják, hogy mi zajlik az életedben. A pocakod ugyanis már akkora lehet, hogy szabad szemmel is látható a változás. Ekkor kezdődik a méh nagyobb mértékű növekedése.

18. hét

Ekkorra már határozottabb rúgásokat is érezhetsz odabentről. Egyes anyukák számára ez az első valódi megerősítés, hogy valaki „lakik” a pocakjukban.  

19. hét

Nem vagy olyan kecses, mint régen? Ne keseredj el, a növekvő pocakod felé tolódik el a súlypontod. Szükséged lesz most a jó testtartásra. Húzd ki magad, amennyire csak tudod, hogy ellensúlyozd a gerincedre nehezedő nyomást. Járás közben is próbálj minél jobban kiegyenesedni, alvás közben inkább az oldaladra feküdj, ülés közben pedig tedd fel a lábad valamire.  

20. hét

Hurrá! Elérkeztél várandósságod félidejéhez. Érezhetsz fájdalmat a keresztszalagnál, a csípődben, a hasadban és a lágyék környékén is. Ahogy a méhed növekszik, nyúlnak a szalagok, ez fájdalmas érzés is lehet. Persze nem állandó és nem túl erős fájdalomról van szó. Amennyiben mégis sokszor és erősen érzed, mindenképpen meg kell beszélned az orvosoddal, hogy nincs-e szükséged több pihenésre.

21. hét

Lehet, hogy nem most érzed magad a legnőiesebbnek életedben, még azt is gondolhatod, hogy mások kövérnek látnak. Pedig ebben az időszakban mindenki mosollyal közeledik feléd. Az „Ó, jaj, mi történik velem?” felkiáltásokat felejtsd el! Ez a 9 hónap egy apró pötty az életedben, ami nagyon meghatározó ugyan, de elmúlik, ahogy a testi változások is. Közben megtanulod értékelni a megtalált érzékiséged. Mutasd meg a pocakod a helyett, hogy nagy lebernyegekbe rejted.  

22. hét

Szédülsz? Teljesen normális mellékhatása a terhességnek. Annak köszönhető, hogy a vérnyomás csökken. A vér kevésbé gyorsan áramlik, ezért előfordulhat, hogy felálláskor vagy hosszabb egy helyben állás után szédülni kezdesz. Mostanában élvezheted a hormonok áldásos hatását, a bőröd és a hajad gyönyörű. Ám sajnos nem kívánatos szőrszálakkal is találkozhatsz itt-ott, ahol eddig nem voltak. Próbáld ezeket vegyszeres szőrtelenítők és szőkítők nélkül eltávolítani.

23. hét

Szükséged lehet plusz vitaminokra, ásványi anyagokra ebben az időszakban. Különösen a várandósság második felében szokták az orvosok javasolni a vaspótlást – természetesen csak azután, hogy a vérképből kiderül, hogy szükséges. A vashiány vérszegénységhez vezet, és ha nem termelődik elegendő vörösvérsejt, az súlyos fáradtsághoz, gyengeséghez, légszomjhoz, szédüléshez vezethet. Ha ezt érzed a második trimeszterben, fordulj orvoshoz. A vashiány a babára nézve nem veszélye, könnyen karban tartható egy kis kiegészítéssel. Extra adag vitaminhoz és ásványi anyagokhoz a terhességi vitaminokból juthatsz hozzá. Természetesen szuper, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszel, de az ekkor már nem biztos, hogy elég. Kérd ki védőnőd és orvosod tanácsát.

24. hét

Az egyetlen dolog, ami csökkenhet ebben az időszakban, az a libidód. Megnyugtatunk, hogy ez is teljesen természetes. A növekvő pocakod útban van, nem érzed magad elég kívánatosnak, és még sorolhatnánk az okokat, amiket általában a kismamák gyártanak maguknak. Ne aggódj, visszatér majd a szexuális étvágyad.

Hamarosan folytatjuk a harmadik trimeszter testi változásaival.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!