Idő előtti magzatburok-repedés

Amikor a magzat érett, s készen áll a megszületésre, a burokrepedés után magától megkezdődik a vajúdás, majd megszületik a baba. Azonban idő előtti burokrepedés gyakorlatilag bármikor előfordulhat, a koraszülések mintegy fele, a normál szülések úgy tíz százaléka kezdődik így. Dr. Orosházi Attila szülész-nőgyógyász betekintést enged e témába.

zz96.jpg

Doktor Úr, mikor beszélünk idő előtti burokrepedésről?

Idő előtti burokrepedésről akkor beszélünk, ha a magzatburok a fájástevékenység megindulása előtt megreped, de ez a terhesség bármelyik időszakában előfordulhat.

Hány százalék az idő előtti burokrepedés előfordulása hozzávetőlegesen?

Átlagos előfordulási gyakorisága 10%.

zz97.jpg

Ez magas szám. Milyen körülmények, előzmények növelik az idő előtti magzatburok-repedés kockázatát?

Kiváltásában szerepet játszhat kóros hüvelyflóra által okozott gyulladás, idő előtt megindult fájástevékenység által kiváltott méhszájtágulat, egyéb méhszájelégtelenség, átlagosnál több magzatvíz, ikerterhesség, trauma, magzatvízvizsgálat céljából elvégzett amniocentézis.

Van valamilyen előjele?

Különösebb előjele nincs az idő előtti burokrepedésnek, de a kiváltásban szerepet játszó okok miatt fokozott figyelmet kell fordítani a terhesség alatti hüvelyi fertőzések felszámolására, az idő előtti fájástevékenység megszüntetésére.

zz98.jpg

Előfordulhat, hogy a kismama nem veszi észre?

Amennyiben a burok a belső méhszáj magasságában reped meg, akkor általában jelentősebb mennyiségű magzatvíz folyik el, melynek felismerése nem jelent nehézséget. Magas burokrepedés esetén azonban, a burok magasabban reped meg, a vízfolyás sokszor minimális, szivárgásszerű, tehát felismerése nem egyszerű. A lényeg az, hogy bővebb folyadékszivárgás esetén gondoljunk rá.

Hogy működik a Loritan?

A Loritan tesztbetét színelváltozással jelzi a hüvelyi pH emelkedését, ezáltal a magzatvízszivárgás korai észlelését teszi lehetővé.

Mennyire könnyű leolvasnia a kismamának az eredményt? Mennyire lehet biztos abban, hogy az elszíneződést magzatvíz okozza?

A betét használata rendkívül egyszerű, könnyen felismerhető az elszíneződés. Pontossága 90% körüli. Képes a magzatvízszivárgást megkülönböztetni a vizelettől, gombás fertőzéstől. Meg kell jegyezni azonban, hogy egyéb hüvelyi fertőzés (bakteriális vaginózis), antibiotikum-szedés is emeli a hüvely pH-t, ami hamis, álpozitív eredményt adhat.

Milyen esetekben ajánlja a várandósoknak, otthoni használatra? Mikor érdemes a kismamának megvennie a betétet?

Azáltal, hogy a várandós önállóan, egyszerűen, bármikor elvégezheti a tesztet, azokban a fent említett esetekben, amikor nagyobb valószínűséggel számolhatunk idő előtti burokrepedés lehetőségével, a teszt megnyugtató segítséget jelenthet. Pozitív esetben azonnal szakemberhez kell fordulni.

És milyen esetekben alkalmazza Ön a betétet, kórházi körülmények között?

Kórházi körülmények között pedig a már szintén említett olyan esetekben jelenthet segítséget, amikor a vízszivárgás gyanúja felmerült, de vizsgálatkor nem igazolódott és folyamatos monitorozás szükséges.

Hogy látja? Mennyiben érzi, hogy megkönnyíti, biztonságosabbá teszi a várandósság hónapjait a Loritan?

A várandósság időszaka örömökkel, de számos aggodalommal teli időszak. Tapasztalatom szerint a kismamák magabiztosabbak, nyugodtabbak, ha a terhességük alatt zajló folyamatokat kontrollálni tudják. Nagy segítség lehet ebben a Loritan tesztbetét.

Bánsági Kinga

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!