Csodánk kísérője, a szülésznő

Kovács Erika szülésznő, a János Kórház terhesgondozójában dolgozik. A várandósság elejétől egészen a szülésig, rendszeresen találkozik a kismamákkal. Mindenkinek ajánlja a Loritan® betétet.

ovi01.jpg

Mi a feladata egy szülésznőnek a terhesgondozóban?

2014-től egy EMMI rendelet alapján a problémamentes várandósságot szülésznő is végigkísérheti, és szinte ugyanazokat a vizsgálatokat végezheti el, mint a szülész-nőgyógyász szakorvos, de egy sokkal bensőségesebb kapcsolatot is ki tud alakítani, így lelkileg is felkészítheti a kismamákat a szülésre, a gyermekágyas időszakra és a szoptatásra. A tanácsadás mellett a betegutakat irányítom, beutalót, illetve egyéb dokumentumokat nyomtatok, vért veszek különböző szűrésekre, CTG-vizsgálatokat végzek, a felmerülő kóros eseteket szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítom. Szeretik a kismamák ezt az ellátási formát, mert biztonságot nyújt nekik. A szülésznő általában könnyebben elérhető akár személyesen akár telefonon, mint a nőgyógyász.

ovi02.jpg

Mennyire ismerik a várandósok a Loritan®betétet?

Azok a kismamák, akik egészségtudatosabbak, jobban tájékozódnak az interneten, már ismerik a Loritan® betétet. Vannak, akiknek ismerős ajánlotta. Én az első találkozón odaadom a tájékoztató prospektusokat. A legtöbb kismama pozitívan fogadja az otthoni diagnosztika lehetőségét. El szoktam mondani, hogy leginkább a 24. héttől érdemes a betét beszerzése, de természetesen a terhesség első napjaitól kezdve lehet használni.

Miért kedvelik a várandósok a Loritan®betétet?

A babavárás alatt a kismamák sokszor aggódósabbak, és megnyugtatja őket, hogy van egy olyan eszköz, ami megmutatja, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni, és mikor nincs ok az aggodalomra. 25 éve vagyok szülésznő, 10 hónapja dolgozom terhesgondozóban. A hosszú évek során rengeteg kismamával találkoztam, sokszor hívtak a várandósság alatt, hogy valami szivárgást, folyást érzékelnek. Lehetetlen volt telefonon bármi biztosat mondani az elváltozás okáról. Sokszor hajnalban, éjszaka érkeztek a szülészetre a kismamák, és hosszabb időbe telt a diagnózis, ami sokszor negatív volt, és feleslegesen aggódtak. Most a Loritan® betéttel otthon el tudja dönteni a kismama, hogy kell orvosi beavatkozás, vagy sem. A magzatvízcsepegés mellett a Loritan® betét kimutathatja a fertőzések okozta folyásokat is, ami szintén veszélyezteti a magzat egészségét. Könnyen használható, diszkrét, nincs semmi, ami negatív érzéseket váltana ki a kismamákban. Tapasztalatom szerint 99%-ban jónak tartják a várandósok.

Mi a tapasztalat a kismamák részéről  a Loritan®betétről?

Én 10 hónapja ismertem meg a Loritan® betétet, de több esetben is visszajeleztek a kismamák, hogy hasznukra vált. Legtöbbször megnyugvást jelentett, hogy nincs kezelést igénylő elváltozás, de volt olyan is, amikor bakteriális folyást mutatott a betét, vagy éppen magzatvíz-szivárgást. Amikor idő előtti burokrepedés miatt magzatvízszivárgás jelentkezik, és nem kap időben megfelelő ellátást az édesanya, akkor a magzat veszélybe kerülhet, fertőzéseknek lehet kitéve és életkörülményei is romolhatnak. A kisebb terhességeknél - a 20. és a 30. hét között – is volt már visszajelzésem, hogy a Loritan® betét kimutatta magzatvízszivárgást, sajnálatos módon ez esetben a diagnózist koraszülés követte. Ebben az időszakban is nagyon fontos a gyors diagnózis, ami hozzájárul, ahhoz, hogy a magzat életesélyei lényegesen jobbak legyenek, vagy növeli a szövődménymentes vetélés esélyét.

Haris Éva

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!