Csíp, ég, fáj! Húgyúti fertőzések várandósan

01hfe 1.jpg„Már megint pisilni kell! Dehát 5 perce voltam! És most kezdődött el a film, és a sor közepén ülök. Ezt nem hiszem el!” Ugye ismerős gondolatmenet?

A pocakos időszak csupa boldogság – álmainkban. Mert a valóságban tényleg 5 percenként érezzük, hogy pisilni kell, és sajnos gyakran fájdalmas, csípő érzéssel jár. Ennek bizony fele sem tréfa!

01hfe 2.jpgA terhesség alatt gyakran alakulnak ki különféle húgyúti fertőzések. Ezek olyan betegségek okozói, amelyek főleg a növekvő baba,  a hormonális- és vérkeringésbeli miatt alakulhatnak ki főleg az alsó-húgyúti gyulladás színhelyein, azaz a húgyhólyagban és a húgycsőben.

Dr. Bánfi Gergellyel, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Urológiai Klinikájának egyetemi tanársegédjével, urológus szakorvossal a Magyar és Európai Urológus Társaság és a Nemzetközi Endourológiai Társaság tagjával beszélgettünk erről a témáról, amely bizony nagyon sok várandós kismamát érint.

Mi a különbség a húgycső és a húgyhólyag gyulladása között?
A húgycső tulajdonképpen a külvilág felé nyitott járat, ami nőknél mindössze néhány centiméter hosszú, így könnyen bejutnak ide a különböző kórokozók, amelyek a húgyhólyagba felszállva akár a „felfázást”, hólyaghurutot is okozhatják. A nemi együttlét során a húgycsőbe juthatnak vírusok, baktériumok, gombák, melyek a húgycső gyulladását okozzák. Ezek a férfiaknál sokszor nem okoznak problémát, tünetet, ők csupán hordozói a betegségnek, a nőknél viszont panaszokkal járó fertőzéseket generálhatnak. Szerencsére a várandósság ideje alatt ritkán lehet találkozni ezzel a fajta megbetegedéssel. A húgyhólyag gyulladása viszont jóval gyakoribb, amelynek kiváltója kilencven százalékban az E. coli nevű baktérium. Ez a baktérium, bejutva a húgyhólyag űrterébe, megtapad a hólyag nyálkahártyáján, majd átjutva azon, gyulladást okoz. Mindeközben folyamatosan ingerli a húgyhólyagot, emiatt a páciensnek sűrűn, szinte folyamatosan vizelnie kell.  

Milyen egyéb tünetekkel jár az alsó-húgyúti fertőzés?
A tünetek igen szerteágazók: gyakori vizelési inger, égő húgycső- vagy húgyhólyagtáji fájdalommal kísért, olykor bűzös, vagy véres vizelés is kísérheti a fertőzést. A véres vizelet nagyon rosszul hangzik, denem kell tőle feltétlenül megijedni. Csupán annyit jelez, hogy a gyulladás „kikezdte” a normális nyálkahártya-borítást. A vizeletvizsgálat kimutatja, hogy vannak-e gyulladásos jelek a húgyutakban. Ha az eredmény bizonyos mennyiségű (10 000 darab/mikroszkópi látótérnél kevesebb) baktériumot mutat ki, ez még önmagában nem gond, de ha 5-nél több gennysejt is van a vizeletben, az már azt igazolja, hogy a húgyutakban valahol gyulladás van. Ugyanakkor terhességnél azt is célszerű megvizsgálni, hogy baktériumot tartalmaz-e a vizelet, mert előfordulhat aszimptomatikus, azaz tünet nélküli baktériumhordozás is – ami ilyenkor feltétlenül kezelést igényel.

Milyen gyógymódokat javasol?
Az alsó-húgyúti megbetegedés kezelése rövidebb ideig tart, és nem kella kórházban kezdeni az antibiotikumos kezelést, elegendő a megfelelően megválasztott antibiotikum szedése is. Sokszor gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik a betegség, de olykor, ha megmarad, akkor felszálló vesemedence-gyulladást okozhat. Azzal sajnos tisztában kell lennünk, hogy egyre több baktérium rezisztens, azaz ellenálló az antibiotikumos kezeléssel szemben. Ugyanakkor az is nehezíti a gyógyítást, hogy a várandósok esetében korlátozott azon antibiotikumok száma, amelyet ilyenkor adhat az orvos. A gyógyszerek alkalmazása mellett javasoljuk még az érintettnek, hogy sokat igyon, mert ez felhígítja a vizeletet és így annak irritáló hatása csökken..

Megelőzhető-e a betegség kialakulása?
Tehetünk ellene, de száz százalékban megelőzni nem lehet. Megfelelően szellőző anyagú fehérnemű használatával, normál tisztálkodási szokások betartásával sokat tehetünk ellene. Szeretnék ezzel együtt egy tévhitet is eloszlatni: a fokozott higiénia sokak szerint az egyetlen járható út a fertőzések elkerülésére. Ez sajnos nem így van, a túlzásba vitt higiénia csaknem olyan veszélyes, mint az elhanyagoltság. A túlzásba vitt „tisztálkodás” a normál és a szervezet számára nélkülözhetetlen védő szerepet betöltő hüvelyflórát károsítva, a saját, „védő” baktériumok számát is csökkenti. E miatt az E. coli a hüvely felől átjuthat a hólyagba, ahol akut gyulladást okozhat. Ezt pedig sokszor csak hosszan tartó kezeléssel, antibiotikumos kúrával lehet gyógyítani.

Dr. Jármi Hilda

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!