Terhességi cukorbetegség 3. rész

Az inzulinrezisztencia az egyik leggyakoribb, várandósság alatt előforduló probléma, ami a kismamák 3%-át érinti. Általában láthatatlan, érzékelhetetlen, tünetmentes és igen alattomos állapot. Csak szűrővizsgálattal lehet észrevenni. Cikkünk első részében beszéltünk az alap tudnivalókról, a második részben taglaltuk az esetleges következményeket a babára vonatkozóan. Most lássuk, hogy te mire számíthatsz, ha terhességi cukorbetegséget állapítanak meg nálad.

00112221.jpg

Több vizsgálatra lesz szükséged a várandósság alatt, ha kiderül a terhességi cukorbetegség?
Természetes, hogy az orvos kicsit jobban rajtad tartja majd a szemét a szokásosnál. Főleg akkor, ha a cukorszinted nagyon magas, és nem tartható karban egyszerű diétával. Ez azzal járhat, hogy gyakrabban kell ellátogatnod az orvosodhoz, több lehet a vérvétel is, sőt az is előfordulhat, hogy inzulinkezelésre szorulsz, e miatt pedig sokszor kórházi körülmények között kell beállítani a szükséges egységeket, az inzulin mennyiségét.

00112222.jpg

Mivel a terhességi cukorbetegség következménye lehet az is, hogy a baba kevésbé aktív, így őt is gyakrabban ellenőrizhetik, mint rendes esetben. Ez több ultrahangos vizsgálatot jelent, valamint ún. nonstress teszteket, amelyek a magzati szívműködést ellenőrzik.

Ha a cukorbetegség nem olyan súlyos, diétával is könnyedén ellenőrzésed alatt tartod, akkor nem különbözik semmiben a várandósság alatti orvosi ellenőrzés a normálistól. Lehet, hogy a harmadik trimeszterben kicsit több ultrahang-vizsgálatra számíthatsz, hogy a baba növekedését jobban figyelemmel kísérhessék, ugyanis a terhességi cukorbetegség okán előfordulhat, hogy a baba nagyobb a vártnál. Ha az orvosod úgy találja, hogy a baba túl nagy, javasolhatja a terminus előtti, programozott császármetszést.

Fontos: Ha a cukorbetegséget a várandósság első felében diagnosztizálták, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a fel nem ismert cukorbetegség már a fogantatás előtt fennállt. Ilyenkor sokkal több vizsgálaton kell átesned, mint normál terhesség alatt.

Cukorbeteg maradsz-e a szülés után?
A legtöbb nőnél a szülés után nem marad meg a terhességi cukorbetegség (mivel nem azonos az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegséggel). Ám a nők egyharmadánál a terhességi cukorbetegségből glükózintolerancia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a glükóz szintje magasabb, mint a normális, de alacsonyabb, mint a diabétesz esetében.
Ez az oka annak, hogy a szülés után fokozottan figyelemmel kell kísérni a vércukorértékeidet. Szülés után 6 és 12 héttel szükség van vércukorvizsgálatra. Lehetőleg a dietetikus által összeállított diétát is tartani kell még néhány hétig.

Nagyobb a kockázata annak, hogy a következő várandósságnál is kialakul?
Igen. Azoknak a nőknek, akiknél terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, körülbelül egyharmada lesz újra terhességi cukorbeteg.

Kialakulhat a hagyományos diabétesz?
Közel 50%-a a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nőknek lesz valamikor a jövőben diabéteszes.

Kockázati tényezők:
•    Túlsúly
•    A terhesség korai szakaszában diagnosztizált cukorbetegség
•    A szülés utáni vércukor eredmények nem nagyon magasak, de a normálisnál magasabbak
Mit tehetsz, hogy minimálisra csökkentsd a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a jövőben?
•    Táplálkozz egészségesen, mozogj rendszeresen.
•    Ezen kívül a szoptatás is nyújthat számodra némi védelmet, ugyanis összefüggés van a szülés utáni fogyás, a szoptatás és a 2. típusú diabétesz, valamint a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kisebb kockázata között.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!