Terhességi cukorbetegség 2. rész

Az inzulinrezisztencia az egyik leggyakoribb, várandósság alatt előforduló probléma, ami a kismamák 3%-át érinti. Általában láthatatlan, érzékelhetetlen, tünetmentes és igen alattomos állapot. Csak szűrővizsgálattal lehet észrevenni. Cikkünk első részében beszéltünk az alap tudnivalókról. Most lássuk a baba szemszögéből!

001122331.jpg

Mi történhet a kisbabáddal, ha terhességi cukorbetegséged van?
A legtöbb nőnek, akinél kialakul a terhességi diabétesz, egészséges csecsemője születik. Az étrend átalakítása és a testmozgás is elég ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsd a vércukorszinted. Néha azonban másfajta kezelésre is szükség van. Gyógyszert ilyenkor nem lehet szedni, így az orvosok – súlyosabb esetben – inzulinterápiát javasolnak.
Azonban elengedhetetlen, hogy folyamatosan ellenőrizd a cukorszinted, mert a rosszul beállított vércukor komoly rövid és hosszú távú következményekkel jár rád és a babádra nézve is.

001122332.jpg

Az egészséges vércukorérték várandósság alatt 4-7 mmol/l között van.
•    Ha a vércukorszinted túl magas, túl sok glükóz lesz a baba vérében. Amikor ez megtörténik, a baba hasnyálmirigyének több inzulint kell termelnie, hogy az extra glükózt fel tudja dolgozni a szervezet. Mindez oda vezethet, hogy a baba túl nagy lehet, így akár el is akadhat a szülőcsatornában. Ebben a helyzetben az orvosnak kell majd bevetnie mindenféle különleges módszert, hogy a világra segítse a babát. 
•    A váll elakadása következtében sokféle probléma léphet fel a szülés folyamán. Előfordulhat csonttörés vagy idegkárosodás, de akár oxigénhiány is felléphet, aminek következtében maradandó agykárosodás is kialakulhat. Ha a baba elakad, akkor te is sérülhetsz a különböző eszközök használata miatt. Ezek miatt a kockázatok miatt, ha már előre gyanítják, hogy a baba túl nagy, az orvos javasolni fogja a császármetszést.  A jól kontrollált terhességi diabétesz nem eredményezi túl nagy babák születését.
•    Azok a csecsemők, akik túlzott méretű zsírraktárakkal jönnek a világra a magas anyai vércukorszint miatt, akár egész életükben is küzdenek a túlsúly okozta problémákkal.
•    Nem sokkal a születés után a baba továbbra is termeli a felesleges glükóz feldolgozására szánt extra inzulint, e miatt túl alacsony lehet a vércukorszintje. Ennek normál szintre emelése az azonnali etetéssel, mellre tétellel lehetséges.
•    Szüléskor nagyobb a kockázata annak, hogy a babánál légzési nehézségek lépnek fel. Az is előfordulhat, hogy a tüdeje még nem egészen érett.
•    Fokozódik az újszülöttkori sárgaság esélye is.
•    Ha a vércukorérték különösen rossz, a baba vérében megnövekedhet a vörösvértestek száma, a kalcium szintje pedig alacsonyabb lesz a normálisnál. Ez a baba szívműködését is érintheti.

Mi a teendő, ha kiderül, terhességi cukorbetegséged van?
•    Az első és legfontosabb szabály, hogy gondosan kövesd nyomon a vércukorszinted alakulását. Legyen otthon vércukormérőd.
•    Kövesd a diétát! Amikor meg akarnál enni egy nagy szelet csokit, gondolj a babádra! A szakember által kialakított, személyre szabott diéta megfelelő egyensúlyt tart fenn a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok között úgy, hogy szervezetedet megfelelő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz és kalóriához juttatja. Annak érdekében, hogy a glükóz szintje stabil maradjon a vérben, különösen fontos, hogy ne hagyj ki egyetlen étkezést sem. A reggeli a legfontosabb étkezés, valamint az, hogy elkerüld a cukros ételeket és italokat.
•    Testmozgás. Ez a másik pillére a cukorbetegség elleni harcnak. Tanulmányok kimutatták, hogy a mérsékelt testmozgás is segít javítani a kialakult helyzeten. Napi 30 perc aerob tevékenység (pl. séta vagy úszás) már nagyon kielégítő.

Cikkünket folytatjuk.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!