Így étkezz, ha babát vársz!

Semmiféleképpen sem kell felborítanod a megfelelő táplálkozási szokásaidat. Egy-egy élelmiszer önmagában sosem nevezhető jónak vagy rossznak. Egy jó tulajdonsághoz párosul egy ellentétes tulajdonság is. Pl. a gyümölcsök sok vitamint tartalmaznak, viszont a cukortartalmuk is magas.

001ak01.jpg

húsok nagyszerű fehérjeforrások, ugyanakkor zsírt is tartalmaznak. Ráadásul egy élelmiszer teljesen másként hasznosul két különböző embernél. Éppen ezért nem szabad semmilyen élelmiszert teljesen kizárni vagy épp ellenkezőleg túlzott mértékben fogyasztani.

A kiegyensúlyozott táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle tápanyagból tartalmaz valamennyit. Az élelmiszerek tartalmaznak: zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket és ásványi sókat. Ezek közül egy összetevőt sem szabad teljes mértékben kiiktatni az étkezésből.

001ak02.jpg

Egy nem terhes átlagos mozgást végző nő napi energiaszükséglete kb. 2000 kcal. Terhesség idején ez az igény kissé növekedik, eleinte 100, majd 2-300 kcal-lal.
A fehérjék fontos szerepet töltenek be a test szöveteinek felépítésében és megújításában. Terhesség idején fokozott fehérjebevitelre van szükség a magzat fejlődéséhez. Egy terhes nő napi fehérjeszükséglete kb. 80 gramm. Kitűnő fehérjeforrások: húsok, tojás, hal, tejtermékek, főleg sajt és túró, olajos magvak, bab.

A szénhidrát a szervezet üzemanyaga. A terhes nő energiaszükségletének felét a szénhidrátoknak kell biztosítaniuk. Vannak egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok a cukrok (kristálycukor, szacharóz, glukóz, fruktóz) túlzott mennyiségben elhízást eredményeznek. Egy terhes nőnek max. 50 g cukor fogyasztása ajánlott naponta. Napi 1-2 gyümölcs bőségesen fedezi ezt a mennyiséget.

Az összetett szénhidrátok (keményítők) megtalálhatók a gabonákban és az abból készült termékekben (kenyér, péksütemény, tészták), ám ezek kevésbé okoznak kóros elhízást. Nem kell ezeket az ételeket mellőzni, elegendő csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget és a teljes kiőrlésű változatokat választani.

A magzat idegrendszerének felépítésére zsírsavakra van szükség. Veszélyes ezek kizárása az étrendből. A napi zsírbevitel azonban jó, ha nem haladja meg a 60-80 grammot. Jó tudni, hogy a zsírosabb étrend lelassítja és megnehezíti az emésztést. Ennek érdekében az állati zsiradékok helyett javasolt növényi olajok használata. Két evőkanálnyi étolaj kb. 25 gramm zsírt tartalmaz.

A terhesség alatt tehát több fehérjét, kevesebb cukrot és kenyeret illetve minimális növényi zsiradékot ajánlott fogyasztani.

Mák Erzsébet

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!