Gyakori mesterséges édesítőszerek várandósan? Inkább ne!

01asp01.jpgAz nem újdonság, hogy a finomított, fehér cukor nem egészséges, sőt méreg a szervezet számára. De akkor mi a megoldás? Főleg babavárás idején fontos ez a téma. A kismamák gyakran bizonytalanok, hogy a babavárás időszaka előtti életmódjuk vajon magzatuk számára ideális-e.

Sokan mesterséges édesítőszerekkel váltják ki az egészségtelen cukrot – vagy egészségügyi, vagy egyéb okokból. Ez azonban a babának nem tesz jót.

Az aszpartám
Többféle néven találkozhatsz vele. Közel 6000 termékben alkalmazzák. A termékek címkéjén jelölni kell, hogy a termék fenilalanin forrást tartalmaz. Erről tudhatod, hogy aszpartámmal van dolgod, ugyanis ez az édesítőszer három alkotóelemből áll, fenilalaninból, aszpartámsavból és metanolból. Használatát Új-Zélandon betiltották. Európában és az Egyesült Államokban korlátozták alkalmazását. 1981-ben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatala (FDA) engedélyezte a használatát, de azóta is rengeteg panasz érkezik az aszpartámmal kapcsolatban. A jelenleg hatályos szabályozás szerint az EU-ban naponta és testtömeg kilogrammonként legfeljebb 40, Amerikában pedig 50 mg aszpartám fogyasztását tartják megengedhetőnek. Megtalálható például diétás üditőitalokban, gabonapelyhekben, cukormentes rágógumikban, fagyikban, gyümölcslevekben, rágható vitaminokban, savanyúságokban és joghurtokban is.

Sok vitás tanulmány jelent meg róla, könyvek is szép számmal. Van, amely szerint a magzatra és az anyára is veszélyes, mivel mérgező bomlástermékei vannak. A magzatnál születési rendellenességeket okozhat, az agy összetett tanulásért és hormonális szabályozásért felelős területeit károsíthatja. Sajnos a méhlepény a vérben felhalmozza a fenilalanint, így az a babához akár hatszoros koncentrációban jut el. Ez a koncentráció már igen veszélyes mértékű, elpusztíthatja a sejteket. A legtöbbet vitatott és vizsgált édesítőszer, melynek rákkeltő hatásáról időnként különféle hírek látnak napvilágot és a mai napig vannak "megrögzött" ellenzői és támogatói. Összességében elmondható, hogy sem a babavárás alatt, sem utána nem érdemes kockáztatni a használatával, vannak más alternatívák.

A ciklamát és a szacharin
A kutatások azt mutatják, hogy a szacharin – negatív megítélése ellenére – hétköznapi mennyiségben teljesen biztonságos. Főzéshez is használják, mert nem hőérzékeny, azonban fémes íze van, ami nagyon kellemetlen. Állatkísérletek kimutatták, hogy a patkányoknál nagy mennyiségben hólyagrákot okoz. Ezt embereknél nem tapasztalták, ennek ellenére babaváráskor jobb tartózkodni tőle.

Szintén igen intenzíven édes a ciklamát. Nem hőérzékeny, még befőzéshez is használható. Önmagában nem nagyon találod meg, inkább más édesítőszerekkel keverve. A ciklamátot 1969-ben Amerikában betiltotta az FDA, miután a szacharin-ciklamát keverék adagolását követően daganatos elváltozásokat fedeztek fel a tak a kísérleti egereknél. 1985-ben újra engedélyezték. Ennek ellenére a mai napig tiltólistás az Egyesült Államokban, hazánkban engedélyezték használatát a hatóságok.

Mindennek tudatában gondolom, nem nehéz a döntés, hogy babaváráskor és utána is más édesítés után nézz. Következő cikkünkből megtudhatod, milyen természetes alternatívái vannak a cukornak, amelyek nem károsítják születendő gyermekedet.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!