Ezeket az ételeket ne add a babádnak!

Ahogy a babád növekszik, egyre nagyobb lesz benne a kíváncsiság a felnőttek ételei iránt. Észreveszed, hogy az asztalnál kocsányon lógnak a szemei, hogy vajon mi az a jó illatú valami, amit apa és anya esznek. Ám résen kell lenned, mert nem minden élelmiszer biztonságos a kisgyermek számára. Fejlődő emésztőrendszere még nem tud mindent feldolgozni, ezért érdemes betartanod az előírásokat, ajánlásokat és a védőnő, orvos tanácsait ezzel kapcsolatban.

b_800_600_0_00_images_amtn01.jpg

Tiltólista újszülött kortól 4-6 hónapos korig

Ez egy rövid lista lesz, ugyanis minden étel és ital tiltott az anyatejen vagy a kornak megfelelő tápszeren és a tiszta vízen kívül.

Tiltólista 4-12 hónapos korig

1. Méz

Méz megköt bizonyos spórákat, amelyek a botulizmus okozói. Egy felnőtt béltraktusa megakadályozhatja ezen spórák növekedését, de egy csecsemőé erre képtelen, így a spórák életveszélyes toxinokat termelnek.

b_800_600_0_00_images_amtn02.jpg

2. Tehéntej és szójatej

Gyermeked első születésnapjáig maradj az anyatejnél vagy a tápszernél. Miért? A baba nem tudja megemészteni a tehéntejben és a szójatejben lévő élete első évében. A tejben lévő ásványi anyagok pedig károsíthatják a veséjét.

3. Nagy darabos ételek

Ilyenkor még minden élelmiszert nagyon apróra darabolva vagy turmixolva adj a babádnak. A borsószemnél nagyobb darabok nagyon könnyen megakadhatnak a torkán.

4. Kicsi, de kemény darabok, ételek

Minden zöldséget jól párolj meg, mielőtt babád elé teszed, hiszen pl. egy keményen hagyott répa komoly problémát okozhat. A kemény cukorka, köhögés elleni cukorka, dió, és a pattogatott kukorica fulladást okozhat, ezeket mellőzd. A magok talán túl kicsik ahhoz, hogy fulladásveszély fenyegessen, de elakadhatnak a gyermek légutaiban és fertőzést okozhatnak.

5. Puha, ragacsos ételek

Az olyan puha ételek, mint a mályvacukor, a lekvár vagy a nyúlós cukorkák is megakadhatnak a torkán, nem beszélve arról, hogy ebben a korban még egyáltalán nem időszerűek.

Mit tehetsz a fulladás megelőzéséért?

• Ne engedd, hogy a gyermek az autóban egyen. Vezetés közben lehetetlen felügyelni.

• Ha zsibbasztó hatású terméket használsz a fogzása okozta fájdalomra, figyelj rá még jobban, mert ezek a szerek a torokban is zsibbadást okozhatnak, ami zavarhatja a nyelést.

Egyéves kor feletti babád már majdnem mindent megkóstolhat, ám még mindig figyelned kell, hogy mit is teszel elé az asztalra. Kérj tanácsot a védőnődtől, figyeld a baba korának megfelelő ajánlásokat.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!