Cukor helyett természetesen

01ac01.jpg

A finomított cukor mesterséges helyettesítőiről volt már szó (Gyakori mesterséges édesítőszerek várandósan). Most a fehér cukor természetes alternatíváiról szólunk.
Előfordulhat, hogy egészségügyi okokból valaki kénytelen mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni a cukrot a babavárás alatt, ám ez nem a legjobb megoldás a baba szempontjából.

Ha teheted, mindenképp válassz a természetes megoldások közül.

Barna cukor? Nem egészségesebb, mint fehér társa. Sajnos elterjedt tévhit, hogy a barna színű cukor – amit általában melasszal vagy más barna színezőanyaggal tesznek színessé – természetesebb formája a cukornak, azonban ez nem így van. A cukorgyártás utolsó fázisában különböznek csak, amikor a melaszt a fehérből eltávolítják, a barnához hozzákeverik. A melaszban van egy kis ásványianyag-tartalom, de ez elenyésző.

A teljesség igénye nélkül íme néhány egészséges(ebb) alternatíva.

Nádcukor
A valódi nádcukrot nem finomítják, így nagy mennyiségben van benne B-vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

Méz
Igazából ez is cukor, de 100%-ban természetes. A fehér cukornál édesebb, de lassabban szívódik fel. Rengeteg tápanyagot tartalmaz. Hő hatására az enzimjei és a tápanyagok nagy része elbomlik.

Agavé nektár vagy szirup
Az agavé növényből préseléssel és hőkezeléssel nyerik. Fruktózból és glükózból áll. A színe a szerint változik, hogy mennyi vas, magnézium kálium és kalcium van benne. Édesebb, mint a cukor, így kevesebb kell belőle egyszerre. A cukornál lassabban emeli meg a vércukorszintet.

Nyírfacukor, azaz xilit
Nevével ellentétben nem csak nyírfakéregből készülhet. Sokszor kukoricarostból állítják elő. Mivel cukoralkoholról van szó, csak kevés szívódik fel belőle a szervezetben. Cukorbetegek számára is ideális választás. Használatkor könnyen oldódik, de kelt tésztát nem lehet vele készíteni.

Sztívia
Sokkal édesebb, mint a cukor. A stevia nevű növényből vonják ki. Számtalan jó hatása van a szervezetre: nem emeli a vércukorszintet, a kalóriaértéke nulla. Sajnos hátránya is van, mivel fogyasztásakor eléggé érezhető egy bizonyos mellékíz, ami sokak számára kellemetlen is lehet.

A Loritan-csapat kedvence, a kókuszvirág cukor
A kókuszpálma virágjának nektárjából készítik. Az íze karamellás, lágy. Bármihez használható. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint, magnéziumot, cinket, vasat és káliumot. Talán ez a legjobb természetes alternatíva a fehér cukor kiváltására. Nem szabad összekeverni a pálmacukorral, ami a pálmák fájának nedvéből készül.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!