A szülés jelei és a Loritan

Dr. Teremi Ferenc, a Százhalombattai Egészségügyi Központ orvosigazgatójától megtudhatjuk a szülés megindulásának jeleit, illetve azt, hogy milyen szerepe lehet a szülés előtt álló hölgyek életében a Loritan használatának.

aszj 1.jpg1994-ben kollégáival létrehozták a megye első Menopausa –Osteoporosis Ambulanciáját, amelynek azóta is vezetője. Alapító tagja az Osteoporosisos Betegek Magyarországi Egyesületének, valamint a Magyar Menopausa Társaságnak.

Az a mottóm, és e szerint is tevékenykedem egész pályafutásom alatt, hogy a pácienseket testi-lelki egységében kívánom megismerni, kezelni, és ha szükséges gyógyítani – mondta Teremi doktor úr. – A szülés megindulását is folyamatában kell nézni, nem egy kiragadott mozzanatként. A várandós anya szempontjából is nagyon érdekes izgalmas ez az időszak, hiszen már szeretné látni, karjaiba venni, ölelve birtokolni a kis jövevényt. Ezek között az izgalmak között kell a szülés megindulására is figyelni. Minden anyuka kíváncsi, és egyben fél is ettől az időponttól, de be fog következni. Azt szoktam mondani, hogy van egy gondozási kiskönyve, amelyben van egy dátum, de igazából a kisbaba jól tudja, hogy mikor akar a világra jönni. Az első szülő anyukák szokták mondani, hogy leszállt a hasam, lejjebb van, mint korábban. Ebből már mi, orvosok is tudjuk, hogy nem sok van hátra a szülés időpontjáig. Ilyenkor a baba elől fekvő része, a kismedence felé lejjebb ereszkedik, és ennek köszönhetően az anyuka gyomra környékén „kibővül” kicsit a hely, így könnyebben tud enni, lélegezni. Azt szoktuk mondani, hogy ilyenkor még körülbelül egy hónap van hátra a baba világra jöttéig. Ezek olyan jelek, amelyeket észlelnek az anyukák. Ha ők maguk nem mondják, akkor mi is rákérdezünk, hiszen ezek fontos információk.

Vannak más jelei is annak, hogy közeleg a szülés?
aszj 4.jpgAz először szülő nőknél jelentkező jósló fájások, amelyre mi notóriusan azt mondjuk, és ezt erősítjük a kismamákban is, hogy ezek méhtevékenységek. Három-négy héttel a szülés előtt össze-vissza, rendszertelenül jelentkeznek. Rövid ideig tartanak, olyan, húsz másodperctől fél percig. Sok anyuka észre sem veszi, csak a kötelező CTG vizsgálatok alkalmával látott kilengéseknél tudatosítják magukban a meglévő jósló fájásokat.

Meddig tart ez a fajta méhtevékenység?
A kezdetben rendezetlen méhtevékenység szép lassan a szülés időpontjának közeledtéig egyre szabályosabbá válik, szabályos időközönként jelentkezik. Tizenöt percenként, majd tízpercenként jelentkezik és már hosszabb ideig is tart. Ez már komoly jel. Ilyenkor a belső nyomás egyre inkább fokozódik, a méhtest izomzata egyre feljebb húzódik, a méhnyak egyre jobban megrövidül, és folyamatosan tágul, azaz a méhizomzat a fájástevékenységével helyet csinál a babának a kismedence ürege felé – a szülőcsatornába - való haladáshoz. A kialakult belső nyomás hatására megreped a magzatburok, megindul a magzatvíz. Ez az úgynevezett burokrepedés.

Minden esetben egyszerre távozik a teljes mennyiségű magzatvíz?
aszj 3.jpgKétféle módon távozik a magzatvíz. Az egyik módja, hogy egyszerre nagy mennyiségű magzatvíz folyik el, ekkor általában, rövid időn belül megvan a baba. Maga a burokrepedés nem fájdalmas, csak azt érzi a szülés előtt álló anyuka, hogy elönti valami meleg, és ezt követően a fájások egyre erősebbek. Ha nincs akadály, például túl szűk medence, vagy túl nagy baba, akkor nemsokára megszületik a várt kis jövevény. A másik módja a magzatvízszivárgás. Ilyenkor bizonytalan jelként érzi a várandós anyuka a burokrepedést, mert az átlagosnál jóval több folyadék folyását érzi, de mégsem annyi, mint amennyit magzatvízként várna.

Mi ilyenkor a kismama teendője?
Mindenképpen javaslom felhívni a kezelő orvost, és mielőbb bemenni a kórházba. Az orvosnak a lehető leghamarabb tudnia kell, hogy ténylegesen szivárog-e a magzatvíz, avagy sem. Általában ilyenkor az egyszerűbb esetekben egyetlen kérdéssel meg lehet állapítani, hogy van-e tényleges magzatvízszivárgás. Olyan érzése van a várandós anyukának, és erről is számol be, mintha vizelne. Megkérdezzük, hogy próbálta-e megállítani a vizelését? És ha próbálta, sikerült-e? Ha nem sikerült, akkor egyértelmű, hogy ez magzatvízfolyás.

Van-e bármilyen segítség a kismamáknak, és ezzel együtt a szakmának is, hogy pontosan megállapítható legyen a magzatvízszivárgás?
Új lehetőség van a várandós anyukák kezében. Ez egy teszt, amelyet Loritannak hívnak. Úgy működik, mint egy betét. Csodálatosan megalkotott teszt, érdekes színeket produkál a magzatvíz szivárgás esetén. Ha magzatvízszivárgás van, az eredeti színe kékre, zöldre, avagy halványszürkére változik. Ha sárga a színe, akkor ebben az esetben vizeletet jelez, illetve lehet még ugyancsak sárga színe a gombás gyulladás esetén egy erősebb folyásnak is.

Miért fontos tudni, hogy folyik a magzatvíz?
Mert ekkor a méhnyak-csatorna nyitva van, és az alsó pólus nem védett, az anya a magzatával együtt jobban ki van téve a fertőzésveszélynek. Ez pedig senkinek sem jó, se a kismamának, se a babának, és a szakmának sem! Ha a várandós anyukának tudomása van a magzatvízszivárgásról, akkor szólnia kell a kezelőorvosnak, és ezt követően a kórházban van a helye.

Kinél nagyobb a valószínűsége a magzatvízszivárgásnak?
Jellemzően azok vannak kitéve ennek a veszélynek, akiknek az előző szülésénél korai burokrepedése volt, hüvelyfertőzésben szenvednek, vagy szenvedtek, ikerterhessége van, vagy volt, illetőleg akiknél koraszülés volt. Nekik mindenképpen ajánlanám, hogy szerezzenek be egy csomag Loritant, így időben tudomást szereznek a magzatvízszivárgásról. Ezt pedig egyszerűen tudja jelezni a kezelőorvosának. Ilyen jelzéssel önmagának és kezelőorvosának egyaránt sokat segíthet, hogy egészséges kisbabáját majdan, karjaiban tarthassa.

Dr. Jármi Hilda

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!