Szex a várandósság idején

A kisbabát váró párok sokszor nem tudják, hogy viselkedjenek az újonnan kialakult helyzetben. Az a fajta együttműködés, ami addig jellemzett a párt, megszűnik, mivel a nő a szíve alatt egy új életet hordozva, már nemcsak a férfihoz kötődik erős érzelmekkel.

Szabad? Lehet?

b_800_600_0_00_images_667cff0b25_1000-2.jpgHa a természet felől szemléljük a helyzetet, a terhesség létrejöttével végül is elérte célját a szexuális vágy, immár biztosítva van az utód. Mégsem követjük az állatvilágban általános példát, ahol nagyrészt a megtermékenyítés után a hím egyed nem érdeklődik tovább a nőstény iránt, hanem valószínűbb, hogy a férfi és a nő, egy egész életet közösen vállalva, együtt neveli fel gyermekét, gyermekeit. Amikor egy pár úgy dönt, hogy gyermeket vállal, a pár ezzel jelzi, hogy hosszú távon számol egymással. Mégis, egy sor konfliktushelyzet alakulhat, és alakul is ki a várandósság idején. Újra és újra felmerül a kérdés: szabad-e, lehet-e szexuális életet élni ezalatt.

A vágy múlandó?

A válasz nem egyértelmű. Egészséges kismama, komplikáció nélküli terhesség esetén szerelmeskedhet a párjával, amennyit csak akar. A kérdés csupán az, hogy valóban akar-e. A nők jelentős részénél ugyanis a nemi vágy ilyenkor erőteljesen lecsökken, sőt, olykor meg is szűnik. A leendő apának rengeteg türelemre lesz szüksége a 9 hónap alatt. Nem szabad azonban elveszítenie a reményt, a megtermékenyüléssel a nő szexuális élete nem ért véget, csak megváltozik.

Már megint ezek a hormonok!

b_800_600_0_00_images_865-2.jpegA várandósság 9 hónapja alatt a női szervezet hormonszintje folyamatosan – néha viharos gyorsasággal – változik, ezzel párhuzamosan a szexuális étvágy meglepetésszerűen ingadozik. Az első harmadban az általános fáradtság, aluszékonyság, hányinger nem kedvez a nemi vágynak, míg a második harmad hormonváltozásai éppen ellenkezőleg, igen élénkké tehetik a kismamát. Ebben az időszakban a legbiztonságosabb – és a legörömtelibb is a szex. Az utolsó harmadban már gyakran felmerülnek olyan testi nehézségek, akadályok, ami miatt – ha van is kedvünk hozzá, nagy óvatosággal közeledjünk egymáshoz.

Hiedelmek, tévhitek

A várandósság idején folytatott szerelmi élet nem árt a babának. A pénisz nem okoz sérülést a magzatban, az egészséges és hű férfi spermája nem lehet fertőzés kindulópontja. Orgazmus miatt – normális esetben – nem következhet be sem koraszülés, sem vetélés. Igaz, orgazmus után forgolódhat kicsit a magzat, de ez semmiképpen nem a rosszallás jele!

Amire vigyázni kell

A biztonság és az örömteli házasélet kedvéért viszont érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

Ne szeretkezz, ha

- veszélyeztetett terhes vagy

- a szexuális élet hatására szaporodnának a fájásaid

- hüvelyi vérzéseid vannak

- volt már koraszülésed vagy vetélésed

- ikreket vársz

- a méhlepény elöl fekszik

- terhességi magas vérnyomást állapítottak meg nálad

- a méhszájad kitágult

- megrepedt a magzatburok, a magzatvíz szivárog

És mi lesz a férfival?

Bizony, nehéz időszak ez számára. Lekardozni a sárkányt szívesebben lekardozná biztosan, mint hogy tétlenkedve, türelemre ítélve várakozzon. Fontos, hogy megértsétek és tiszteletben tartsátok egymás érzéseit. Legyetek kreatívak, sokszor az orális szex nyújthat megoldást. Döntő fontosságú, miként kommunikáltok, miként érintkeztek egymással. Így megőrizhetitek kettőtök viszonyának meghittségét, a kielégító szexuális kapcsolatot, és ez jót tesz a leendő mamának, leendő papának és a születendő gyermeknek.

Szexuális praktikák várandósoknak

Gyakorlatilag mindent szabad, ami jólesik, és csak azt szabad, ami jólesik. Nem kell elviselni a diszkomfort érzést, hanem igyekezzetek megtalálni azt a pózt, azt a hangulatot, ami mindkettőtök számára örömöt okoz. Akár az oldalt fekvő, ún. kanál pózt, akár a térdeplő, akár  az ölben ülő pozíciót választod, jó, ha a kezed ügyében tartasz néhány kispárnát, amelyeket magad alá vagy mellé igazítva bármelyik pózt kényelmesebbé teheted. A szex egyébként sem csupán a behatolást jelenti, az intimitásnak számtalan egyéb formája van, használjátok ki a lehetőségeket!

 

 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!