Szex a szülés után

Egy újdonsült anyukának olyan sok feladat zúdul a nyakába hirtelen, hogy a kisbabáján és a körülötte lévő teendőkön nem is lát át. Méghogy szex! Se kedv, se idő, se megfelelő intimitás sincs hozzá. Vagy mégis?

b_800_600_0_00_images_4kell3.jpg

A szülés utáni első hetekben igen kaotikus a család élete. Te lábadozol a szülés megpróbáltatásai után, a párod próbál helytállni munkafronton és persze a babával is szeretne lenni, a baba pedig eszik-alszik-sír. Ebbe a káoszba talán a szex nem is férne bele. Sok minden meg is nehezítheti a szülés utáni szexuális életet.

Mik lehetnek a leggyakoribb nehezítő tényezők?

  1. Az első hetekben a hüvely váladékozik.
  2. A gát és környéke még igen érzékeny lehet.
  3. Maga a hüvely még nem áll készen a közösülésre, fájdalommal reagál a behatolásra.
  4. Fáradt vagy, és alig várod, hogy egy kis pihenésre tudj időt szakítani. Az éjszakák sem mindig nyugodtak, hiszen a baba felsír, meg kell etetni, stb.
  5. A melleid fokozottan érzékenyek, a tejelválasztás miatt pedig csepeghet az anyatej.
  6. Pszichés okok: félsz, hogy a hüvelyed „már nem a régi”, kitágult, és ezt a partnered nem viseli majd jól.

Ne izgulj! A szülés után a hüvely szinte azonnal visszanyeri eredeti alakját (de jó lenne, ha ez velünk, anyákkal is ilyen gyorsan menne…). Azonban nem véletlen, hogy az orvosok a szülést követő első hat hétben óvatosságra intenek a szex tekintetében. Ez a hat hét egy vízválasztó. Ha letelik mindenféle komplikáció nélkül, akkor már jöhet is a dolce vita, nem kell tartani semmitől. De sajnos adódhatnak előre nem látható gondok, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyen a fokozott, erős vérzés, szűnni nem akaró alhasi fájdalom. Ilyenkor az esetleges varratokra is vigyázni kell, nehogy felszakadjanak.

Mit tehetsz?

Ha fáradt vagy, ne erőltessetek semmit, mert egy fáradt, nyúzott anyuka, fáradt, nyűgös kisbabát jelent. Ez senkinek sem jó. Pihenésre van szükséged, és azt a párodnak is meg kell értenie. A fáradtság amúgy is nagy libidógyilkos. Ha épp nincs kedved, ne szexeljetek, hiszen ez nem kényszer. Vannak olyan nők, akik nem kívánják egyáltalán a szexet a szülés utáni időszakban. Ilyenkor a férfin a világ szeme. Kényeztessen téged, ahogy te szeretnéd. Érezzétek egymás közelségét, aludjatok kiskifli-nagykifliben, csak legyetek együtt, szeretetben.

Ha letelt a hat hét óvatosság, akkor fokozatosan visszatér majd az élet a normális kerékvágásba, de már sosem lesz ugyanolyan, mint eddig. Az együttléteket mostantól kicsit meg kell tervezni, de ez ne vegye el a kedveteket. Válasszatok olyan időpontot, amikor te nem vagy fáradt (annyira). Próbáljatok alkalmazkodni a babához. Ha alszik, nyert ügyetek van. Ugyanilyen jó, egy hétvégi pihi közbeni szex.
A tejelválasztás megindul a szexuális izgalom hatására. Ez ellen is tehetsz. Etesd meg a picit, mielőtt összebújnál a pároddal.

Nagyon fontos!!!

A szoptatás nem fogamzásgátló! Attól, hogy még nem jött meg a menzeszed, teherbe eshetsz (kicsi az esély rá, de megtörténhet). Így közvetlenül a szülés után érdemes valamilyen fogamzásgátlás mellett letenned a voksod. Lehet az kondom, vagy tabletta is. Létezik egyfázisú fogamzásgátló tabletta, úgynevezett minipill, ami csak progesztagént tartalmaz, és nem befolyásolja hátrányosan a szoptatást.

Kérd ki orvosod tanácsát, de itt, nálunk, az online szakrendelőben is felteheted kérdésed. Kiváló szakemberek várják, és válaszolják majd meg.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!