Szerelem szülés után

01ax1.jpgAmikor megszületik egy kisbaba, bár teljesen átalakul a szülők addigi élete, mégis nagy az öröm. Oda se az ébren töltött éjszakáknak, karikás szemeknek! Majd az első megerőltető év után minden ismét visszatér a megszokott kerékvágásba. Még a hálószobában is. Legalábbis ezt mondják.

A pszichológusok szerint azonban az anyáknak gyakran más tapasztalataik vannak.

Sajnos a következő beszélgetés tipikus. Nincs olyan pszichológus, aki ne lett volna már részese egy ilyen párbeszédnek.
- Nem szívesen alszom már a férjemmel.
- Ez az érzés új önnek?
- Tulajdonképpen nem. Korábban sem akartam már olyan gyakran, mint a férjem. De amióta gyerekünk van, úgyszólván semmi kedvem hozzá.
- Mihez nincs kedve?
- A szerelmeskedéshez. A simogatást és a babusgatást még szeretem.
- És mit szól ehhez a férje?
- Valamennyire megérti. De közben majdnem négy hónap telt el a baba megszületése óta, és lassan kezd türelmetlen lenni. Engem pedig gyötör a rossz lelkiismeret. Gondolja, hogy valaha is igazán vágyni fogok a férjemre? Vagy az anyáknál ez másképp van?

01ax2.jpg

Nincs másként, hiszen az anyák is vágyakozhatnak. Éppoly erősen vagy gyengén, mint a "nem anyák". A gyerek megérkezésével nem múlik el feltétlenül a szexuális vágy. Csak elmúlhat. Néhány hétre vagy hónapra, néha még hosszabb időre is. És ekkor a lélekgyógyásznál elhangzik az idézetthez hasonló párbeszéd.

Bűnbakok a hormonok?

Senki nem tudja megmondani, hogyan változik egy nő szexuális magatartása a gyermek megszületése után. Általános érvényű kijelentéseket az anyákra vonatkozóan nem lehet tenni. Hiszen minden anya különböző, és egy kicsit másképp éli át a sorsdöntő eseménynek számító szülést. Mindegyiküknek más férje van, mások az elvárásaik, különböző mértékben képesek adni és kapni. Ráadásul terhelhetőségük is eltérő, hisz míg az egyik egész könnyedén megbirkózik a feladattal, addig a másik teljesen kétségbeesik. Az egyetlen, amit mondhatunk: sok nő utólag azt állítja, hogy gyermeke születésével szexuális magatartása megváltozott. Ritkán vágynak ugyan az együttlétre, de ez még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ébred fel bennük a szexuális vágy. Sokféle szexuális érzés létezik. Ráadásul egy teljes életen át a vonzalom sem maradhat mindig ugyanolyan!

"Esetleg a hormonok miatt van? Netán a vágyam elmúlásának egészségügyi okai vannak?" A fiatal anyák gyakran feltesznek efféle kérdéseket. Közismert, hogy a terhesség alatt hormonális hatások következtében jobban nő a szőrzet, a szövetek és a csontokat összekötő szalagok lazulnak, fokozódik a nemi szervek vérellátása stb. Szülés után miért ne hatnának éppilyen aktívan a hormonok a testre és a pszichére? Pontosan ezt teszik, hol jobban, hol kevésbé.

A kisebb szülési sérülések és "karcolások" rendszerint egy-két hét alatt gyorsan begyógyulnak, a gátseb valamivel lassabban, három-négy hét alatt. Ám ennél még jóval hosszabb ideig érzékeny marad a környéke! Négy-öt hét elteltével a méh ismét visszanyeri eredeti nagyságát. A méhszáj újra bezáródik, a közepén lévő gödröcske már csak egy kicsiny harántrés formájában látható. Négy-hat hét múlva a gyermekágyi folyás - más néven lochia, a méh sebváladéka - megszűnik, a méhlepény leválásakor keletkezett sebek begyógyulnak. Ezután már semmilyen egészségügyi oka nincs annak, hogy lemondjunk a szexről! A dolog egészségügyi oldala azonban még nem minden: sok anya még hat hét után sem érzi magát újra "otthon" a bőrében.

A megosztottság nem egyszerű!

Érdekes, hogy az orvosi tapasztalatok szinte egyáltalán nem adnak magyarázatot arra, miért változnak meg egyes anyák esetében tartósan a szexuális érzések. Az azonban valószínű, hogy a szervezetet érő változásoknál sokkal fontosabb szerepe van annak, hogy a gyermek teljesen átalakítja az életet. Az átállás egy olyan életre, amelyet már hármasban élnek, sokkal nagyobb hatással van egy nő érzéseire, mint az összes hormon együttvéve.

"Nem akarok folyton kényszerből cselekedni. De mindig van valaki vagy valami, aki tőlem ezt vagy azt akarja. Vezetnem kell a háztartást, a gyereket meg kell szoptatnom, aztán még a férjem is szeretne egy s mást tőlem." Sok fiatal anya mondja ezt, s ez az oka a szexuális vágy elmúlásának is, főleg akkor, ha a partner is egyre csak nyaggat és ragaszkodik a "normális" szexuális élethez.

A nők szülés utáni életvitelükkel teljesen a gyámoltalan, új kisemberkékhez igazodnak. Egynek érzik magukat velük, és szükségleteiket mindenben kielégítik. A gyerekhez fűződő kapcsolat miatt saját érzéseik háttérbe szorulnak, ezzel együtt szexuális kívánalmaik is. Mert az bizony nem megy, hogy egy anya teljesen a babára összpontosítson, s ugyanakkor magára is figyeljen. Ilyenkor az anyák a gyermekek érdekében tulajdonképpen kicsit becsapják önmagukat.

Jó tudni!

A fokozottabb igénybevétel, a kialvatlanság, a bizonytalanság abban, hogyan bánjunk a gyerekkel, az állandó megfelelni akarás és az új helyzet hozta testi-lelki változások nem kizárólagos gátlói a szexuális vágynak, bár kétségkívül fontos szerepet játszanak ebben.

Nem csak adni kell!

A legtöbb anya átéli azt az időszakot, amikor teljesen a gyermek világába merül. Ez azonban eltérő hosszúságú lehet: egy hónap, de akár egy év is. A visszatérés jelei: felhívnak egy bébiszittert, elmennek vásárolni a gyerek nélkül, először töltenek párjukkal kettesben egy hétvégét, a szülés után első alkalommal keresik fel a fodrászt. Ezek mind olyan dolgok, amelyeknek semmi köze a gyerekhez, az anyának azonban kikapcsolódást jelentenek.

Az efféle "fordulat" nagyon fontos és nem csökkenti az anya értékét. Sőt! Nemcsak azért, mert az anyának ismét több ideje van, hanem mert önmagának tesz valami jót, vagyis nemcsak ad, hanem el is fogad valamit. Az a képesség, hogy erőt tudnak venni magukon és élvezik ennek látható jeleit, visszahozza az életükbe a szexuális vágyat. Probléma akkor van, ha ezt a folyamatot a partner megzavarja azzal, hogy állandóan követeli a "szexhez való jogát". Az a nyomasztó érzés, ami az ilyen követelések nyomán keletkezik, korántsem nevezhető erotikusnak. Egy férfinak másfajta kapcsolatot kell a nővel kiépítenie, mint amilyen a gyermek-anya viszony! A vágy nem követelhető. A férfi megpróbálhatja partnernőjét elcsábítani, de kívánságait nem erőltetheti rá.

HALLOTTA MÁR?
•    Minden harmadik pár a szülés utáni első és hatodik hét között már él nemi életet, minden második pedig hét-tíz hét múltán.
•    Az első kísérlet után minden harmadik pár néhány hetet vár a következő alkalomig.
•    A nők 40%-a fél a fájdalomtól az első együttléttől.
•    A szülés utáni első szexuális élmény a nők 20%-ánál ténylegesen fájdalmat okoz.
•    A párok kétharmadánál fél év után ismét kiegyensúlyozottá válik a szexuális élet.
•    Minden harmadik párnak szexuális gondjai vannak, fő probléma: a vágy hiánya.

Tűrni" a szexet?!
Lehet, hogy meglepő kijelentés, de a szexualitáshoz egy darabka önérdek is tartozik. Ez azt jelenti, hogy tudjuk, mi a jó az egyik félnek és a másikat hogyan lehet erre ráhangolni. A legtöbb anya úgy érzi, hogy a túlzott leterheltsége és a partnere csekély támogatása az egyedüli okai annak, hogy csak ritkán vágynak a másikra. Néhány esetben ez valóban így van. Más esetekben viszont nem jelentkezik újra a vágy azután sem, hogy a feladatok igazságosan oszlanak meg és az anyák kevésbé fáradtak. Ilyenkor az lehet a megoldás, ha önmagukra koncentrálnak, és végre tesznek magukért valamit. Még ha a szokás hatalma meg is határozza sok ember gondolkodását, a szexualitás terén senkinek nem jár semmi automatikusan. Az ember azt kapja, amit adnak neki. Megfontolandó bölcsesség: Szétrombolja a szerelmet, ha csak "eltűrjük" a szexet!

És ha a partner a gyermek megszületése után elhanyagoltnak érzi magát? Sokféle módja van a vonzalom kimutatásának, nem csak az intim együttlét tanúsíthatja a szerelmet. Tehát egyetlen nőnek sem kötelessége a férfi szükségleteit kielégíteni! Kívánságait azonban nem szabad lebecsülni sem!

Ahogy mondják, a szexnek nem kellene problémának lennie. Mert szülés után a szexhez való kedv még nőhet is, mint például azon nők esetében, akik anyaként tesznek szert a nőiesség érzésére. Vannak ugyanis olyan nők, akik csak a gyermekük megszületése után "szállnak le a földre". Ezután többet foglalkoznak a testükkel és valamivel kevesebbet az intellektusukkal. Szexuális életük ezáltal szebb, jobb, kielégítőbb lesz. Olyan ez, mint ha új élet szállt volna a testükbe, miután egy gyermek benne életre kelt.

Forrás: Ideál Életmódmagazin

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!