Házasság szex nélkül? Éleszd újra a szenvedélyt!

01bu1.jpgEgy házasság csodálatos intézmény. Az emberek egymással, egymás mellett, egymást segítve élnek. Vannak dolgok, amikről le kell mondani a másik kedvéért, de ezeket a kompromisszumokat boldogan kötjük meg.

A szexről való lemondás azonban nem tartozik ezek közé. Mégis nagyon sok olyan házaspár van, ahol a szex nem része az együttélésnek, a házastársak lemondanak róla.

De vajon mi lehet ennek az oka?
Sok pár arra panaszkodik, hogy míg a szerelmük elején akár napi négyszer is szeretkeztek, úgy érezték, nem tudnak betelni egymással. A házasságban azonban már nem fenékig tejfel a szexuális élet. Az együttélés jobban hasonlít egy jó barátságra. Sokan ezt el is fogadják, és életük végéig nem is tudatosítják, hogy valójában mi hiányzik. Vannak, akik a karriert, vannak, akik a gyerekeket vagy a háztartási teendőket hozzák fel a szex akadályaként. Olyanok is akadnak, akik nem érzik magukat elég kívánatosnak, és ezért inkább mellőzik a testi gyönyöröket.

01bu2.jpg

A szex nélküli házasság sajnos nagyon gyakori. Az ide vezető folyamatot három fázisra lehet bontani. (Ezek a fázisok természetesen nem ugyanazok mindenkinél.)

 I. fázis: Hogy legyek szexi, amikor épp a pelenkásvödröt viszem a szemétbe? – A bébikorszak
1. Folyamatos elfoglaltság
2. Testsúly-problémák (változik a testsúly negatív vagy pozitív irányba, ami persze jócskán eltér a lánykori vonalaktól)
3. A csecsemő még mindig nem alussza át az éjszakát.
Eredmény:
Túl fáradt vagy a szexhez. Ha a baba végre átalussza az éjszakát, akkor lehet gondolkodni a szexen.
 
II. fázis: A „sehogy sem jön össze” fázis
1. A gyerekek napirendje hektikus
2. Semmi stimuláció nincs, a motiváció így elvész
3. A házastársak párhuzamos életet élnek, például anya nappal, apa éjjel dolgozik
4. Elkezdődik a „nyaralás szex”, „születésnapi szex”, a „házassági évfordulós szex", azaz minden alkalomra egy… semmi spontaneitás
Eredmény:
Elkezded elhinni, hogy a szex nem is fontos tényező egy kapcsolatban.
 
III. fázis: A paranoja
1. Nem emlékszel az utolsó alkalomra, amikor lefeküdtetek
2. Úgy érzed, öreg vagy, csúnya, és semmiképp sem szexi
3. Elkezdesz gondolkodni azon, hogy vajon a szexuális vágy hiánya annak a jele, hogy megcsal a párod
Eredmény:
Van egy fájdalmas üresség benned. Saját magadat hibáztatod az intimitás hiánya miatt, mondván, hogy jobban kellett volna figyelned a partneredre, és talán kevésbé a gyerekekre. Az üresség és a távolság hatja át a kapcsolatot. Úgy érzed, nem vagy boldog, elveszettnek, szomorúnak, csúnyának érzed magad.

Hogyan éleszd újra a házasságot?
Az első szakasz a kapcsolat újjáéledése.
Beszéljetek nyíltan a házasságotokról a partnereddel. Vessetek számot, tegyétek mérlegre a veletek történteket. Készítsetek külön-külön egy-egy listát, hogy mit kell tennetek, aminek a másik örülne (mindennapi apróságokról van szó, nem egy gyémántgyűrűről).

A második szakasz a házasság újjáéledése.
Nagyon fontos, hogy újra minden szinten házastársi kapcsolatba kerüljetek egymással. Gondold végig: minél erősebb a házasság, annál boldogabb az egész család.
Miután újra megteremtettétek az egyetértő kapcsolatot, a testi szerelemnek is könnyebb útja lesz. Fedezzétek fel egymást újra.
 

Kovács-Hain Zsuzsa

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!