Babavárás vagy szex?

01xx 1.jpg

Jó kérdés, ugye? Nem kell választani. Ha odafigyeltek egymásra, ez az időszak olyan örömteli lehet, mint az az idő, aminek gyümölcsét a szíved alatt hordod.

Amikor kisbabát vársz, ezer és ezer kérdés kavarog benned, sok minden miatt aggódsz. Az egyik első,  kérdés, ami felmerül benned, hogy mely esetek azok, amikor nem biztonságos a szex. Ha a terhességed alatt vérzés, fájdalom lép fel, vagy veszélyeztetett terhes vagy, eszedbe se jusson!

Dúlnak a hormonok
A babavárás időszaka sok változást hoz. Sok kismama teljesen máshogyan viszonyul a szexhez, mint előtte. Van, akin kitör a láz, és sokkal többször kívánja a párját, mint terhessége előtt. Van, aki éppen ellentétesen reagál, és elutasítja a közeledést. Ezt okozhatják a hormonok is, de van, aki az anyaságot nem tudja összeegyeztetni a szexszel.
 
b_800_600_0_00_images_01xx_2.jpg

Terhesség, szülés
A férfiak többféleképpen nyugtázzák a terhességet. Sokan szexinek találják egészséges, csillogó szemű, teltebb keblű párjukat. Ám köztük is van olyan, aki nem nőként tekint a párjára, hiszen a baba már köztük van, így a kismamát anyának tekinti. Ez nem azt jelenti, hogy ne szeretné nagyon a párját, cask rajta így törnek elő az érzések.

Lehet, nem lehet?
Egészséges kismamák nyugodtan áldozhatnak a test örömeinek, a szex önmagában nem ártalmas. A mozgás nem veszélyezteti a babát, biztonságban van a méhben. Orgazmus közben a méh többször is összehúzódik . Ezek az összehúzódások nem olyanok, mint a szülés előtt jelentkezők, bár nagyon hasonlóak.

Hogyan?
A terhesség első három hónapjában, amíg nem növekszik a pocak, bármilyen pózban lehet szeretkezni, persze a nagyon erőteljes mozdulatokat kerülni kell. A kismamák ilyenkor általában gyengédebb érintésre, szeretgetésre vágynak, és nem arra, hogy leteperjék őket. Ha már látszik a pocak, akkor hátulról vagy fekve, kanálpózban lehet kényelmes.
A misszionárius póz ilyenkor már nem nyerő. A szex nem egyenlő a behatolással. Ha nincs kedve hozzá valamelyikőtöknek, akkor elégítsétek ki egymást máshogy,  Hívjátok segítségül a fantáziátokat, hiszen számtalan módon szerethetitek egymást.

Beszéljük meg!
Ha valamelyikőtöknek problémája van a szexszel vagy bármivel a témában, azt meg kell beszélni.
Fontos! Ebben az időszakban fokozottan oda kell figyelni a fertőzésveszélyre! Az intim higiénia és a védekezés különösen fontos. Azok a kórokozók, amikkel könnyen elbánt a tested, és észre sem vetted a támadást, most átjuthatnak a védelmi rendszereden. A párodnak érdemes gumit húznia, még akkor is, ha most abszolút védettek vagytok a teherbeeséstől.

Mi lehet a gond?
A kismama szégyellheti kikerekedő alakját, nem találja vonzónak megváltozott testét. Van, aki csak ölelésre, simogatásra vágyik, de szexre nem. Ha te is így vagy ezzel, akkor mondd el. A férfiak ezt az igényt közeledésnek vehetik, és nem értik, hogy mi történik. A férfiak nem mernek közeledni, mert féltik a kismamát, vagy nem tudnak mit kezdeni a hárman az ágyban érzéssel. Segíts partnerednek, és értesd meg vele, hogy a várandósság nem jelent egyet azzal, hogy a széltől is óvnia kell téged! Ha veszélyeztetett terhes vagy, akkor konzultálj az orvosoddal, hogy mit tehetsz és mit nem. Nem kell szégyellni, hogy vágyaid vannak kismamaként. Ha valamelyikőtöknek erős ellenérzései vannak, akkor nem szabad semmit sem erőltetni, de a vágyakat is figyelembe kell venni. Találjátok meg a mindkettőtök által bevállalható középutat, hogy az örömteli időszak valóban mindenki számára az öröm forrása legyen.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!