Tégy a szép hajkoronáért!

A várandósság egyik nagy ajándéka, hogy a haj erős, fényes és dús lesz. A hajhullás mérséklődik, és a fejbőr zsírtermelő mirigyeinek működését is visszafogják a hormonok. Akinek viszont eddig is száraz volt a haja, annak egészen biztosan gondosabb hajápolásra lesz szüksége.

hajko 1.jpgA szülés után és a szoptatás első hónapjai során mégis a kismamák 50 százaléka fokozott hajhullást tapasztal. Ez a jelenség a haj korábban ismertetett, három fázisra tagolódó életciklusával függ össze. A terhesség és a szoptatás ideje alatt a hormonok a szokásosnál hosszabb ideig tartják a hajat a növekedési fázisban, így az dúsabb, teltebb hatású lesz. A szülést követő hetek során – általában a 12. héttől kezdődően – az addig a növekedési fázisban lévő hajszálak belépnek a második, stagnáló fázisba, majd rövidesen kihullnak. Ami tehát fokozott hajhullásként jelentkezik, nem más, mint a normális hajcsere eltolódása, a hajszálak késleltetett kicserélődése, melyet a szaknyelv postpartum elopeciának nevez.

hajko 2.jpgLényegesebb a terhesség következtében bekövetkező változások közül a hajszálak proteintartalmának nagyfokú csökkenése, melynek következtében a haj ilyenkor szárazzá és törékennyé válik. Tápanyagokban gazdag kondicionáló használatával azonban ez a tünet is eredményesen kezelhető.
A dauer semmiképpen sem javasolható a terhesség idején. Ne feledjük, a haj ilyenkor mindenképpen megváltozott állapotban van, s a dauer okozta hatást nem lehet előre pontosan kiszámítani. Egy új színt azért meg lehet kockáztatni; hiszen a kedve is jobb a kismamának, ha elégedett a megjelenésével.

Jó tanácsok!
hajko 3.jpgTerhesség alatt a szervezet hormonális hatása következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. Ilyenkor gyakoribb hajmosás szükséges, amihez érdemes megfelelő, kímélő sampont választani. A haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően azonban kétséges. Tapasztalati megfigyelés ugyanis, hogy a várandósság során a festés a szokásostól eltérő, tartóssága, az eddigi szín tónusa és árnyalata más. A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj tartós sikeres dauerolását.

A haj egészségének alapja a kismamák esetében is az egészséges és változatos táplálkozás: a szakemberek emiatt is azt javasolják, hogy építsünk be étrendünkbe minél több zöldséget és gyümölcsöt, mivel ezekben elégséges mennyiségben vannak jelen a hajszálak szerkezetét erősítő nitrogéntartalmú anyagok.Fokozott vitaminbevitel

Fontos továbbá az édesanyáknak a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel is. A H-, a B2-, a B6- és az A-vitamin, valamint a niacin (B3-vitamin) ugyanis terhesség vagy szoptatás alatt is alapvetően szükségesek a haj egészségének megőrzéséhez és a hajszálak megfelelő szerkezetének kialakulásához aterhesség és a szoptatás alatt is. Figyeljünk rá azonban, hogy ezeket a vitaminokat csak természetes forrásokból és az igényeknek megfelelően fedezzük, mert ez tekinthető a legegészségesebbnek a szervezet szempontjából. A szoptatás befejezése után a kismamáknak a haj teljes regenerációja érdekében szükséges lehet vitaminkúra alkalmazása.
 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!