Tégy a szép bőrért a babavárás idején!

Egy nő számára a terhesség kilenc hónapja maga a várakozással teli boldogság. Sajnos ez alatt az időszak alatt jelentkezhetnek bizonyos kellemetlen bőrtünetek, amelyek kellő odafigyeléssel orvosolhatóak. Lássuk hát melyek ezek, és mit is tehetünk ellenük!

Az arc tisztítása

demakiyaz1.jpgA terhesség alatt a testi higiénia mellett fontos az arc alapos tisztítása is. Nem szabad megfeledkezni a hidratálás fontosságáról! Naponta kétszer, reggel és este kenjük be az arcot és a test bőrét is megfelelő hidratáló készítményekkel. Kerüljük az erős napsütést, mert a babavárás időszakában az UV-sugárzás hatására sötét foltok jelenthetnek meg a bőrön, amelyek akár a szülés után is megmaradhatnak. A kismamák pihenjenek sokat, táplálkozásuk legyen kiegyensúlyozott és változatos, és fordítsanak nagy figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre is!

Hiperpigmentált bőrterületek

A kismamák bőrén a hormonális változások hatására rendellenes pigmentfoltok, illetve a bőr egyéb területeihez képest erőteljesebben pigmentált zónák jelentkezhetnek. Azokban a régiókban, ahol a festéksejtek az átlagosnál nagyobb sűrűséggel vannak jelen, a bőr szemmel láthatóan sötétebbé válhat. Hiperpigmentáció jelentkezhet az arc bőrének egyes területein, a has közepén végigfutó, vékony csíkban, a bimbóudvar területén, a meglévő hegek területén. A várandósság idején előforduló hiperpigmentációnak gyakori formája a melazma, vagy más néven terhességi folt, amely a napfény hatásának leginkább kitett régiókban, mindenekelőtt az arcon jelenik meg. A sötétebb vagy világosabb árnyalatú barna foltok mérete változó lehet, legjellemzőbb előfordulási területei pedig a homlok, az orr, az orcák és a felső ajak zónája. A májfoltok már a terhesség kezdetétől bármikor kialakulhatnak, a szülés után pedig általában fokozatosan halványodnak, végül nyom nélkül elmúlnak. Egyes esetekben azonban a barna foltok sajnos a későbbiekben is megmaradnak a bőrön. A barna hajú, barna bőrű nők hajlamosabbak a melazmára. A terhességi foltok kialakulása ellen megfelelő fényvédő hatású krémekkel védekezhetünk.

Terhességi csíkok

b_800_600_0_00_images_shutterstock_37422775.jpg

A zavaró esztétikai problémát jelentő striák, más néven terhességi csíkok a bőr hirtelen megnyúlása miatt alakulnak ki. A kötőszövetek, ha nem tudnak megfelelő mértékben alkalmazkodni a fokozódó feszüléshez, elszakadhatnak, és a szakadások helyén rózsaszínes, majd később fokozatosan kifehéredő csíkok jelentkezhetnek a felszíni bőrképen. A stria a terhes nők első számú ellensége, mert ezek a kötőszöveti károsodások sajnos nem múlnak el nyomtalanul, a szülés után is megmaradnak. A háttérben álló okok közül kettő felelős leginkább a kötőszöveti szakadásokért: a súlygyarapodás, illetve a terhesség alatt megemelkedő kortizolszint. A kortizol gátolja a kötőszövetek termelődését, ami a bőr elaszticitásának romlását vonja maga után. A csökkent rugalmasságú szövetek nehezen bírják a súlygyarapodás miatti feszülést, és könnyen elszakadhatnak. A jellegzetes csíkok ezeknek a szakadásoknak a helyén alakulnak ki. A striák leginkább a terhesség 6–8. hónapjában jelentkeznek, és előfordulásuk gyakoribb azoknál a nőknél, akik első gyermeküket várják. A striák kialakulása attól is függ, milyen a bőr minősége, azaz milyen a bőrben található kollagén aktuális állapota, illetve elasztintartalma. A terhességi csíkok kialakulásának elkerülése érdekében javasoljuk a kismamáknak, hogy figyeljenek oda testsúlyukra, arra, hogy a súlygyarapodás a terhesség ideje alatt fokozatos és mérsékelt maradjon. Ehhez a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen. A bőr állapotának megőrzése érdekében rendkívül fontos a rendszeres hidratálás, és ajánlott a striaellenes, speciális készítmények használata is.

Akné

A terhességgel együtt járhat az akné jelentkezése is. A megnövekedett hormonszint miatt fokozódik a bőrben a faggyúkiválasztás, ami kedvező feltételeket jelent a komedóképződéshez. Az aknés tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében javasolt a kismamáknak, hogy fordítsanak nagy figyelmet a bőr rendszeres tisztítására, a faggyú alapos eltávolítására. Súlyosabb tünetek esetén érdemes bőrgyógyász véleményét is kikérni. Szerencsére előfordulnak olyan esetek is, amikor a meglévő akné a terhesség ideje alatt szemmel látható javulást mutat, tünetei enyhülnek.

Változások az anyajegyek állapotában

A terhesség időszaka alatt előfordulhat, hogy a meglévő anyajegyek némelyike esetleg sötétebbé válik, mérete megnövekszik. Ezek a változások a szülés után általában visszarendeződnek, és az anyajegy újból olyan lesz, mint a terhesség előtt volt. Ha azonban az anyajegyek megjelenésében bármilyen változást tapasztalunk, semmiképpen se mulasszuk el megmutatni a bőrképet bőrgyógyász szakorvosnak!

Változások a haj állapotában

A terhesség alatt a haj megerősödik, egészségesebb, szebb lesz, mint korábban volt, és gyorsabban is nő. A szülés után viszont a hormonszint jelentős mértékű visszaesése miatt – a korábban tapasztalt változásokkal éppen ellentétesen – vékonyabb szálú, gyengébb szerkezetű lesz a haj, és a hullása is fokozódik. Az elvesztett hajmennyiség azonban visszanő, nem kell megijedni. A haj erősödését aminosavas kezelésekkel lehet támogatni, gyorsítani.

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász- kozmetológus szakorvos
 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!