Szépségápolási tippek

Fontos, hogy a babavárás hónapjai alatt is érezni tudd kiteljesedő nőiességedet, ezért összegyűjtjük a leggyakrabban előforduló szépségápolási kérdéseket.

Mely praktikákat vetheted be szépséged érdekében pocakkal is, és melyeket jobb későbbre halasztani?

KörömA körmök ápolásával, festésével kapcsolatban semmilyen ellenjavallat nincs a várandósság alatt - sőt. Egyes vitaminokból nagyobb mennyiségre van szüksége a szervezetnek, és ha nem megfelelően táplálkozunk, nem pótoljuk valamilyen formában a hiányukat, körmeink repedezni, töredezni, vékonyodni kezdenek, barázdáltabbá válnak. Érdemes tehát odafigyelni körmeink állapotára, és ha változást tapasztalunk, fokozni a vitaminbevitelt - szintén az orvossal vagy védőnővel történt előzetes egyeztetés után.szepseg2.jpg

BőrA várandósság során végbemenő hormonváltozások hatásai a bőrt is érintik. Olykor a kismama arca olyan pattanásos lesz, amilyen még serdülőkorában sem volt, az esetek többségében pedig a test többi részén kiszárad, érzékennyé válik a bőr. A kiszáradt bőr - különösen a harmadik harmadban, amikor már nagy a megnyúlt bőrfelület - viszketést okozhat, és kedvez a ráncok megjelenésének is. Amikor lehet, kenjük be magunkat testápolóval és kerüljük a feszes, műszálas anyagokból készült ruhákat.
Nem ritkán kicsi, piros hajszálértágulatok - úgynevezett érdaganatok (angiómák) - is megjelenhetnek az arcon, dekoltázson, de gyakori a szemölcsök, illetve apróbb barna foltok megjelenése is. Utóbbiak oka a hormonváltozások következtében megnövekedett pigmentáció aránya. Általában átmeneti jelenségről van szó, és a foltok a szülés után megszűnnek, ellentétben a terhességi csíkokkal.

Terhességi csíkok

A rettegett terhességi csíkok a kismamák 90%-ának életét keserítik meg. Megjelenésük okát a kötőszövetek elváltozásában kell keresnünk: a bőr megnyúlásával a kollagénrostok, rugalmas szövetek elszakadnak, amelyeket a szervezet új szövetekkel pótol. Ezek a helyettesítő szövetek azonban vékonyabbak az eredetinél, ezért lesznek láthatóak a kezdetben lila, majd gyöngyház színű csíkok, elsősorban a combon, hason és a melleken. Az örökletes tényezőkön kívül sok egyéb jellemző is befolyásolhatja, kinél jelennek meg jobban, kinél kevésbé a terhességi csíkok. Függhet a kortól, hormonoktól, a kismama testsúlyától, a bőr terhesség előtti feszességétől, a szervezet általános állapotától is, de nem tudjuk pontosan megmondani, kinél miért, vagy éppen miért nem alakulnak ki. 


szepseg3.jpg

Megelőzésként használhatunk hidratáló vagy speciális terhességi csíkok ellen kifejlesztett krémeket, de ezek sem minden esetben jelentenek teljes védelmet, "garanciát" a striák ellen. 
A már kialakult csíkokat is kenegessük speciális vagy hidratáló krémekkel, hogy elősegítsük bőrünk rugalmasságát. Masszírozzuk őket a bőrbe (rendszeresen, körkörös mozdulatokkal, lehetőleg valami durvább anyaggal), serkentve ezzel a vérkeringést, mert minden, a bőr rugalmasságát fokozó eljárás javíthat a helyzeten - még ha teljesen eltűntetni nem is fogjuk tudni a már kialakult csíkokat.

ErekValószínűleg minden kismama tapasztalja néha, hogy megdagad a kézfeje, lába, esetleg az arca is. Olykor hajszálerek tűnnek fel az arcon, tenyéren, lábakon. Mindez a várandósság során megsokszorozódó hajszálerek, illetve a megnövekvő vérmennyiséghez igazodó erek következménye, amely folyamat a visszerek kifejlődéséért is felelős.szepseg1.jpg

VisszerekHa kialakulóban van, vagy súlyosbodni kezdenének a lábunkon már meglévő visszerek, próbáljuk meg minél többet mozgatni, tornáztatni lábainkat (feszítsük meg, majd ernyesszük el őket), illetve tehermentesíteni azokat (ülő vagy fekvő helyzetben támasszuk alá, pakoljuk minél magasabbra őket). Ha súlyos a duzzanat, használhatunk gumiharisnyát, de egyes gyógynövények (kamilla, szelídgesztenye, rutafű, cickafarkfű) kivonatai is jó hatással vannak a vénákra.MellekMivel térfogatuk jelentős változáson megy át a terhesség ideje alatt, a melleket borító bőr is nagymértékben ki van téve a megnyúlásnak. Hogy ez valóban be is következik-e, illetve mekkora mértékben, szintén öröklött tényezőktől és a bőr rugalmasságától függ. A már említett speciális krémek mellett fokozhatjuk bőrünk rugalmasságát, ha rendszeresen zuhanyozunk felváltva hideg és meleg vízzel - nem csak a várandósság alatt -, különösen figyelve a mellkas területére. 


A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!