Várandósság: hogyan készüljünk fel a gyermek érkezésére?

b_800_600_0_00_images_001pre01.jpgEgy gyermek, különösen az elsőszülött érkezése a családba az egyik legnagyobb változás a nő életében. Attól a perctől kezdve, hogy a terhességi teszt pozitív eredményt mutat valami elkezdődik, ami egész életünkben meghatározó élmény marad: elkezdünk anyává válni.

A gyermek megszületése kétségkívül kulcsfontosságú, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a várandósság alatti változásokat sem. Ahhoz, hogy a folyamatosan változó külalakunk, ingadozó hormonszintünk mellett is kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, érdemes előre tisztában lenni azzal, hogy mi is vár ránk, és persze a párkapcsolatunkra.

001pre02.jpg

A várandósság hatása a nőre
A gyermek megfoganásával olyan fiziológiai változások indulnak meg a nő szervezetében, melyek egyedülállóak, semmi máshoz sem hasonlíthatóak. Egy új élet kezd el növekedni az anyaméhben, mely tökéletesen kiszolgáltatott az anya testének.

A testi változások természetesen befolyásolják az anya közérzetét is. Nem csak az esetleges rosszullétek, kívánósság, hányinger, fáradékonyság, stb. megléte által: testének változása női énképét, önérzetét sem hagyja érintetlenül. Gömbölyödő pocakja környezetéből is egészen más reakciókat hív elő, mint amit valaha átélt. A férfiak sem elsősorban mint nőre tekintenek rá, hanem mint leendő anyára. Más szempontból a várandósság meg is szépít, és egyáltalán nem kell elfelejtkeznünk a női oldalunkról. Ne görcsöljünk! Figyeljünk oda arra, mi az, amitől jól érezzük magunkat, tudva, hogy a kiegyensúlyozottság a gyermekünk szempontjából már most az egyik legjobb befektetés – fontosabb ez, mint az aktuális ruhaméretünk.

Valamelyest ide kapcsolható az is, hogy a várandós állapotban igen sok életmódbeli, étrendbeli változás is beállhat. Bizonyos ételek, italok fogyasztása a gyermekre nézve káros, legalábbis nem kívánatos hatással lehet, amiket a kismamák többsége igyekszik is kerülni. Nem mindig könnyű feladat persze számára kedves étkekről, italokról lemondani. Az eddig kedvelt szórakozási formákat, közös tevékenységeket is aszerint lehet elhagyni, megtartani, hogy azok milyen lehetséges hatással vannak a babára (pl. van-e nemdohányzó helység az addig kedvelt étteremben); a korábban heti szinten hajnalig bulizó nő kénytelen konszolidálódni.

A munkához, karrierhez való viszonyát is alaposan át kell dolgoznia magában, el kell döntenie, hogy mikortól hagyja abba munkát, és hogy meddig szeretne otthon maradni gyermekével a szülés után. Tervezzünk, gondolkozzunk, vizsgáljuk meg, hogy milyen megoldások állnak leginkább közel hozzánk, és persze maradjunk nyitottak: lehet, hogy a gyermek érkezése minket is nagyban megváltoztat.

Mivel az áldott állapot új helyzetet jelent a leendő anya számára, fokozottan kezdi olyanok társaságát keresni, akik ezen a téren tapasztaltabbak nála. Ilyen szempontból (legalábbis időlegesen) gyakran átstrukturálódik a szociális háló. Azok a barátok, ismerősök válnak fontosabbá, akik szívesen beszélgetnek a jövendőbeli gyermekről, a terhességről, akik tanácsokkal látják el a nőt, stb. (Stern, 2007). Nem mindig könnyű ügyesen szemezgetni a valóban hasznos tanácsok, és a kéretlen vélemények tengerében. Első körben érdemes többféle véleményt meghallgatni a gyerekneveléssel kapcsolatban, de ahogy formálódnak saját nézeteink, a saját érdekünkben jobban járunk, ha néhány szimpatikus személy véleményére adunk, és nem próbálunk mindenkinek megfelelni.

A várandósság nyomán változik tehát a testünk, változnak a szokásaink, változnak, alakulnak a kapcsolataink, és bizony, változik az értékrendünk is. Figyelmünk a külvilág dolgai felől egyre inkább befelé, a családunkra, magunkra, gyermekünkre irányul. Fontos kérdés ilyenkor, hogy hol találunk helyet a párunknak a készülő gyerekszoba, a frissen vasalt babaruhák és anyafórumok világában?

Várandósság és párkapcsolat
A gyermek, aki még az anya méhében fejlődik, olyan kapocs a pár tagjai között, ami mindennél erősebben összeköti őket: génjeik kombinálódásából egy új, egyedi lény jön létre. Még ha a szülők útjai el is válnak majd, a közös „produkció”, vagy inkább alkotás örökre egymáshoz kapcsolja őket. A várandósság olyan új témát hoz be a kapcsolatba, melynek összetartó ereje lehet. A mindennapi gondok megoldása, a gyermek születésére való felkészülés, mely sok esetben prioritássá válik, egy közös, csak kettejük számára létező kontextust hoz létre. Ennek nagyon erős összetartó ereje tud lenni. Érdemes az apát minél inkább bevonni a készülődésbe is. Ha a babaruhák nem is hozzák lázba, meséljünk az érzéseinkről, kérjük meg őket, hogy beszéljenek a babához, tervezzük együtt a közös jövőt.

Figyeljünk oda a férfiakra, még akkor is, ha lefoglal minket a növekvő pocakunk! Próbáljuk meg kihasználni azokat a hónapokat, amikor még kettesben vagyunk, és élvezzük a gyermek nélküli élet adta lehetőségeket. Egy közös utazás kettesben, a szokásosnál sűrűbb randevúk, intim együttlétek olyan tartalék erőforrásként szolgálhatnak, amik a gyermek megszületése utáni boldog, de fárasztó időszakban életmentőek lesznek majd.

Jantek Gyöngyvér, pszichológus

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!