Életed legnagyobb fordulata: baba érkezik

001bav01.jpg

A szülővé válás mindenki számára óriási mérföldkő.  Gyermekkorunktól fogva anyukák vagy apukák szeretnénk lenni, tervezgetjük, hogy fogják majd hívni a gyerekünket, és természetesen azt szeretnénk, ha az oviban a mi gyerekünk mondaná: - az én apukám erősebb, mint a tiéd, vagy az anyukám sütije a legfinomabb. Egy biztos: a legjobb szülők szeretnénk lenni.

Mit tehetünk, ha baba érkezik a családba? Fel lehet készülni egyáltalán?  Erre kerestük a választ.

Amikor egy pár tervei közé bekerül a babavállalás, a családalapítás gondolata, egy új életciklus kezdődik, új működésmódok alakulnak ki. Ez ugyanis az egyik legnagyobb változást hozza az ember életében. A pszichológusok ezt az időszakot „normatív krízis”-nek nevezik. A családi kapcsolatrendszerek átrendeződnek, a szülői szerepek kialakulóban vannak. Érdemes  a jövőre is gondolni már akkor, amikor eltervezitek, babát szeretnétek. Hogy miért? Mert minden megváltozik majd körülöttetek, ami valójában édes teher lesz, de mégiscsak egy újfajta alkalmazkodást igényel mindenki részéről.

001bav02.jpg

Mi is az a „normatív krízis”?

Így hívják a pszichológusok azokat az élethelyzeteket, amikor egy nagyobb változáson megyünk keresztül, melyhez alkalmazkodnunk kell. Nincs szó traumáról, csupán egy az élet egy olyan pontjáról, olyan velejárójáról, ami sokszor nehéz. Probléma csak akkor származhat belőle, ha nem akarsz, vagy valami miatt nem tudsz átesni ezen a folyamaton, ebben az esetben tehát nem tudod elfogadni a szülővé válást. Ha ez a benned lejátszódó folyamat ebbe az irányba fordul, érdemes felkeresni egy szakembert, aki oldani tudja a feszültséget.

Az új életmód

Egy csecsemő érkezésével drasztikusan megváltoznak majd a mindennapjaid. A gyökeres életmódváltozás már a babavárás idején elkezdődik (a férfiak számára éppúgy), de a szülés után mindenképpen felborul az alvás és ébrenlét megszokott napi ritmusa. A babádnak is alkalmazkodnia kell a kinti élethez, ám neked és a párodnak is fel kell készülnie azokra a változásokra, amelyet egy kisbaba megérkezése jelent. El kell fogadnod, hogy nem akkor eszel és nem akkor alszol, amikor szeretnél, a fürdés zuhanyzásra redukálódik, és még sok más dologról is le kell mondanod. De ez csak néhány hónapig tart majd, és meglátod, egyáltalán nem fogod majd fel áldozatként.

Megnövekedett felelősség

Amikor megérkezik a hónapok óta várt csoda, és megszületik a kisbabád, édesanya (vagy édesapa) leszel. Felelősséget vállalsz érte, ami természetes szülői magatartás, de gyakran nehézséget okozhat összehangolni addigi életeddel és céljaiddal. A gyermeked felett érzett szülői felelősség ne zárja ki, hogy saját magadért, korábbi céljaidért, karrieredért stb. ne vállald továbbra is a felelősséget. Egy testben tökéletesen megfér a jó anya és sikeres üzletasszony, vagy a jó szakember. Ha nem így gondolod, tegyél róla, hogy olyan kompromisszumra juss, ami mindkét szerepet tiszteletben tartja az életedben és erősíti is azokat. Ha úgy érzed, ez nem megy, próbáld meg a pároddal megbeszélni, ha pedig nem tudjátok ketten sem megoldani, érdemes szakember segítségét kérni.

A szülői szerepek

Mindannyiunkban benne él az, ahogy szüleink, nagyszüleink felneveltek, ahogy tanáraink, nevelőink terelgettek bennünket.  Természetesen, saját szülői szerepünkről alkotott elképzelésünk alapvetően erre épül. Érdemes minél jobban pontosítani magadban, hogy milyen is ez a kép, hogy ha változtatni akarsz rajta, azt minél tudatosabban tudd megtenni, és átgondolni, akár még a baba érkezése előtt. Fontos, hogy pároddal beszéld át, mit gondol ő a nevelésről. Ne feleddd, hogy mindannyiunkban rögzültek sémák, jobb előre tisztázni, hányan is tervezitek nevelni a gyermeketeket: ketten a pároddal, vagy fejben, magaddal hoztad szüleidet-nagyszüleidet, sőt, rajtuk keresztül további őseidet is.

Földi Miklós pszichológus

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!