Ifjú Apák: Féltenek és félnek!

A várandósság egy nő számára, igazán különleges pillanatok sokasága, amelyek megéléséhez a férfi a maga módján csatlakozik. Hol csetlő-botló módon, hol túlreagálva, túlféltve a nőt. No és bizony vannak olyan férfiak is, akik teljes mértékben kivonják magukat a baba érkezésével kapcsolatos feladatok alól.

A kispapa „kívülálló”

Pressebild_Kinderwunsch_copyright_thinkstock(1).jpgEzek a férfiak, nem mennek el párjukkal a kötelező szűrővizsgálatokra, nem nézegetnek rózsaszín szobabútort és van olyan is aki a születés pillanatában sem kíván osztozni. A túlféltő, aktív és a visszahúzódó passzív apák skáláján mindenkinek meg kell találni az ideális pontot. Ez csak közös megegyezéssel lehet elérni. Kényszeríteni nem lehet és nem is szabad.

A nők amikor a kötelező vizsgálaton ülnek, gyakran magukkal hozzák a párjukat. Vagy azért, hogy ez egy maradandó emlék legyen kettejük életében, vagy ne unatkozzanak a várakozás alatt, vagy pedig demonstratív szándékkal. Az a nő aki egyedül megy a vizsgálatokra, nagyon könnyen érezheti rosszul magát, és jelentkezhet benne az az igény, hogy a következő alkalomra a párját is magával vigye. Még, ha ő ezt nem is akarja.

Beszéljünk nyíltan

Az őszinte párbeszéd a félelmek, tévhitek tisztázása elengedhetetlen a családdá válás folyamatában. Nem szerencsés olyan helyzetbe hozni a másikat, amitől ő kiszolgáltatottnak, védtelennek, magányosnak érezheti magát. A jó kapcsolathoz maximálisan tisztában kell tartani a másik véleményét, gondolatait. Ha azzal példálózunk, hogy, de hiszen a többi nőnek is ott a párja, csak a kívánt hatás ellentettjét érhetjük el.

Nem lesz rossz társ vagy apa az a férfi, aki a háttérbe húzódik. A nőnek és a férfinak is különböző „feladatai” vannak a várandósság alatt. A kérdés az, hogy a kapcsolat elbírja ezt a passzivitást? Ha ez előre megbeszélt és vállalt, akkor igen.

Mitől fél a férfi? Mi a feladata?

slide-2.jpgSok férfi szorong a várandósság alatt, mert úgy érzi kirekesztődik a kapcsolatból. Jön egy harmadik, aki kettejük közé áll. Kevesebb figyelmet kap. A beszélgetésekben is a hangsúly a kicsi köré tolódik el. A férfi feladata a narcizmusának átlépése. Az odafigyelés, és a támogatás. De ezt úgy, hogy saját identitását ne adja fel.

 

Frank Róbert

Pszichológus

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!