Babavárás: a test és a lélek változásai!

A terhesség nem betegség… ám amikor átfutjuk azt a rengeteg változást, ami történik a várandós szervezetében a 9 hónap alatt, akkor látjuk, hogy ugyan nem betegség, de mindenképpen nagyon más állapot. Ekkor válik érthetővé az is, hogy miért kell 6 hét ahhoz, (filmgyárak környékén 1 hét) hogy ezen változások visszaalakuljanak eredeti állapotukba.

b_800_600_0_00_images_01bq01.jpg

Végigtekintve a változásokat; aranyér, puffadás, fújtatás-lihegés-izzadás - elgondolkozik az ember lánya az idilli képeken a várandósság örömét tükröző rózsaszín-romantikus fotókon, filmeken. Ott mindenki olyan szép, a várandós aktív-fitt, sehol egy elpattant visszér és legfeljebb egészséges ételeket eszik, maximum egy kis bifidus essensist.

De! nem kell mindig szupernőnek látszani. Ha fáradt az ember várandósan, hát pihenjen le. Nyugodjon meg, minden várandósnál eljön az a pillanat, amikor vízilónak képzeli magát, és megdöbben, hogy rosszul mérte fel az adott ajtót - nem fér be rajta, csak lapjával. A megváltozott testkép néha vicces (és veszélyes) dolgokat eredményezhet, hiszen hirtelen „nőtte ki” a megszokott testét. Ugyanakkor könnyű átesni a ló túlsó oldalára, hiszen - most aztán terhes vagyok, adjunk neki, - lehet enni kettő helyett.

01bq02.jpg

Mint mindenben, itt is az ésszerű középút a megfelelő, a nem túlzásba vitt testedzés (némely kismamánál arra gyanakszom, hogy valamely várandós - olimpiára készül a szakedzőjével), ésszerű étkezés, kevés aggódás (könnyű azt mondani).

Élettani változások

Élettani esetben a terhesség alatti élettani változások nem okoznak problémát, azonban valamely alapbetegség megléte esetén a panaszok, a betegség súlyosbodhat, amennyiben Önnek tudomása van erről, konzultáljon a terhesség vállalása előtt szakorvossal.

Mi történik a légzőrendszerrel?

1.     Fokozódik a tüdő munkája.

2.     Nő a légzési volumen (az a levegőmennyiség, ami nyugodt légzéskor be - és kiáramlik.)

3.     Mérsékelten növekszik a légzésszám.

4.     A felnyomott rekeszizom következtében nehézlégzés alakulhat ki.

5.     Fokozott az oxigénigény.

Jó tanácsok!

Hyperventilláció szülés alatt: biztos mindenki tapasztalta már azt az érzést, amikor nekilátott felfújni a gumimatracot és néhány perc múlva kóválygott, elszédült - ez a hyperventilláció, - túl sok széndioxidot lélegzünk ki. Régebben ezt úgy gyógyították, hogy egy zacskót húztak a páciens fejére (fontos levenni róla mielőtt megfullad) ekkor a veszített széndioxidból volt némi visszalégzés. A szülés alatt gyakran találkozunk ezzel a fajta „rossz” légvétellel.(Zacskó elmaradJ) Ezért fontos megtanulni azt, hogy tudatosan odafigyelve a légzésre, tudjuk azt szabályozni, biztosítva az egyenletes oxigénellátást magunk és a csemete számára.

Hogyan változik az emésztőrendszer?

1.    Nyálmirigyek fokozottabb működése.

2.    Fogak jobban romlanak (megváltozott nyálösszetétel és a fokozott kalciumigény miatt.).

3.    Csökken a gyomor bélrendszer perisztaltikája, renyhül a belek működése.

4.    Csökken a nyelőcső alsó záróizmának tónusa, gyakoribb és könnyebben létrejön a hányás.

5.    Lassul a táplálék felszívódása (gyógyszerek is másként szívódnak fel!).

6.    A megnövekedett méh nyomja a gyomrot.

7.    Gyakori gyomorégés.

8.    Renyhe bélműködés miatt nagyobb a székrekedés kockázata.

9.    A székletürítés nehezítettsége és a kismedencei vénás pangás miatt fokozott az aranyér kialakulásnak kockázata.

10.  Nehezített az epehólyag kiürülése.

11.  A máj megváltozott működése miatt változhatnak bizonyos labor paraméterek, tehát amikor az ember lánya elhozza a laborból a leletet, és diagnosztizálja a saját súlyos, vélhetőleg élettel össze nem egyeztethető betegségeit, akkor vegye figyelembe, hogy a laborok nem a várandósok értékeihez vannak bekalibrálva, lehet, hogy sok kis csillagocskát kap a „ rossz”erdményére.

Jó tanácsok!

Fogkímélés: megfelelő fogorvosi ellenőrzés, megfelelő száj higiéné.

Kisebb mennyiségű étkezések.

Gyomorégésre:

Ø      Fogyasszon étkezés előtt néhány korty édeskömény teát.

Ø      Fogyasszon reggel, felkelés előtt néhány szem száraz kekszet, igyon pár korty hideg tejet.

Ø      Meglepő módon néha a savban gazdag táplálkozás segít - narancs, paradicsom.

Aranyeres panaszokra:

Ø      aranyér kenőcs

Ø      intimtorna

Ø      székrekedés: reggel ébredés után éhgyomorra kortyolgassunk el egy csésze langyos kamilla- vagy bodzavirág teát.

Ø      Jó hatással van 2-3 szem előre beáztatott aszalt szilva fogyasztása vagy egy kiskanál lenmagpehely, 1 kiskanál mézzel összekeverve. A rostos gyümölcsleveknek is enyhén hashajtó hatásuk van. A panaszokat csökkentik a teljes őrlésű gabonát, zöldségeket, gyümölcsöket tartalmazó ételek.

Ø      Rostban gazdag élelmiszerek pl. a gyümölcsök, zöldség-és főzelékfélék, szárított gyümölcsök, teljes őrlésű gabonákból készült kenyerek, korpafélék, gabonapelyhek.

Ø      A rostdús diéta eredményes kiegészítője lehet az éhgyomorra langyosan elfogyasztott kevés gyógy-és ásványvíz, mint pl. Mira, Mohai Ágnes, Parádi, Hunyadi víz.

Ø      Az elégtelen folyadékbevitel is okozhat székrekedést, ezért is fontosa megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel.

 

Változások a vérképzésben

1.    A várandósság hajlamosít a vérszegénység kialakulásra.

2.    Emelkedik a fehérvérsejt-szám, ami ijedelemre adhat okot, hiszen a laborok nem a várandósok értékeihez vannak bekalibrálva, emiatt a gép rossznak, túl magasnak értékelheti a fehérvérsejt számot.

Jó tanácsok!

A vérszegénység rossz közérzetet, fáradékonyságot, szédülést okozhat. A megfelelő táplálkozás, amennyiben szükséges vaskészítmény szedése sokat javíthat közérzetén.

A vese és vizeletelvezető rendszer változásai

1.    Fokozódik a vese vérátáramlása, növekszik a kiválasztása.

2.    Vesemedence és a húgyvezetés mérsékelt tágulata.

3.    Terminus közelében a magzat feje nyomja a húgyhólyagot, állandó vizeletürítési ingert okozva.

Jó tanácsok!

Sokkal érzékenyebbek a várandósok a felfázásra, tartsa tehát mindig melegen - a téli hónapokban különösen - a derekát, a húgyhólyag környékét. Bár mostanában nem divat a terhesség bő ruhákkal való elrejtése, az ellenkezője sem mindig ízléses, a szűk, hasat kinn hagyó, piercinget felvillantó topok inkább a pletykalapok hasábjaira valók, - és nem is  egészséges.

Az anyagcsere változásai

1.    Jó hír: az alapanyagcsere 20 %-kal fokozódik, gyorsabb a lebontás. A rossz hír az, hogy jobban megköt a lerakódó zsír…

2.    A fennálló hormonhatások miatt a terhesség hajlamosít cukorbetegség kialakulására, ami a szülés után rendeződik.

3.    Jellemző a szervezet víztartalmának növekedése, ami elősegíti az ödéma kialakulását.

Jó tanácsok!

Aki várandósság alatt terhességi cukorbajban szenved, nem árt, ha szülés után is odafigyel a szénhidrátháztartására, valószínűleg hajlamos erre a betegségre.

Tóth Anna szülésznő

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!