A tervezett második baba

01ta1.jpgEgyet a mamának, egyet a papának és egyet a hazának – tartja a mondás. Ugyanis 3 gyermek egy családban, már reális népszaporulatnak tekinthető. Ehhez képest az EU statisztikai hivatala szerint 2011-ben az uniós tagállamok közül Magyarországon volt a legalacsonyabb a teljes termékenységi arányszám, azaz az egy nőre jutó élve születések száma (ez hazánkban 1,23).

A többedik gyermek vállalása valóban nagy felelősség több szempontból is. A témáról Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel ültünk le egy tea mellé beszélgetni.

01ta2.jpg

Mi a doktornő tapasztalata, hány év múlva vállalnak ma a szülők egy második gyermeket?
Legtöbbször a szociális helyzet határozza meg a második baba érkezésének időpontját. Adódhat úgy, hogy a mamának a második gyermek születése előtt vissza kell mennie dolgozni, és 5-6 év is eltelik a testvér megszületéséig. Azért az sem ritka, hogy 2 éven belül érkezik a második baba. Tapasztalatom szerint, sajnos elég sok a véletlenszerű teherbeesés is. Amikor a mama szoptat, sokan a megszakított közösülést választják fogamzásgátló módszernek, mely során – a statisztikák szerint –  10 nőből 2 teherbe esik.  A mamák általában félnek a hormonális fogamzásgátlóktól, pedig van kifejezetten szoptató nőknek ajánlott, szájon át szedhető, hormonális fogamzásgátló. A csak progesztagént tartalmazó minipill nincs semmilyen hatással az anyatej mennyiségére és minőségére, és nem választódik ki az anyatejjel, így a babát sem károsíthatja.

Aki hosszabb idő (5 év) eltelte után tervezi a következő babát,  annak a hormonális hurok a legmegbízhatóbb eszköz. Többször választják ezt a megoldást azok is, akik 2-3 év múlva már újra gyermeket szeretnének, hiszen a hurok bármikor levehető. A fogamzásgátló eszköz megválasztásában sokszor az ár a leginkább meghatározó tényező.

Másképpen kell készülni a második gyermekre, mint az elsőre?
A fontos az, hogy készülni kell. A várandóság és a szoptatás is leterheli az anya szervezetét, a vasraktárak kiürülnek, megnő a B-vitamin felhasználás, és az Omega3 zsírsavak pótlása is elengedhetetlen. Ha szeretnénk, hogy a gyermekeink között kicsi legyen a korkülönbség akkor a második babának is biztosítani kell a legjobb anyai állapotot, és ez csak akkor lehetséges, ha tudatosan készülünk a gyermekáldásra.

Haris Éva
 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!