5+1 egyszerű lépés a kiegyensúlyozott babáért

„Hogyan fejlődik a babám helyesen? Jól csinálom? Mit kell tennem?” Biztos, hogy számtalanszor eszedbe jutottak már ezek vagy hasonló kérdések. Nem kell aggódnod, nem vagy egyedül, minden szülőnek megfordulnak a fejében ezek a gondolatok. Van azonban néhány olyan nélkülözhetetlen trükk, amivel biztos lehetsz abban, hogy jó irányba indítod el babád fejlődését. Lássuk most ezeket 5+1 pontban.

kisbabafejlodese.jpg

1. Mutasd ki a szereteted.

A gyermekeknek szükségük van a szeretetre, az érzelmi gondoskodásra és támogatásra, hogy biztonságban érezze magát. Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a szeretet, a figyelem az élet első éveiben közvetlen és mérhető hatással van a gyermek testi, értelmi, érzelmi fejlődésére és a növekedésére is.

Hogyan csináld? Nagyon egyszerű. Ölelés, érintés, mosoly, kedves ösztönzés. Figyelj, és játssz a gyermekeddel, amikor csak lehet. Az is fontos, hogy azonnal reagálj, válaszolj az ő akcióira és reakcióira. Ő is így tesz, hiszen minden ingert lereagál. Ha így teszel, az érzelmi kötelék, amely anya és gyermeke között fennáll, még sokkal erősebb lesz köztetek

2. Gondoskodj gyermeked alapvető szükségleteiről.

Nagyon fontos, hogy légy naprakész mindennel, ami a babáddal kapcsolatos. Oltások, étkezés, egészségügyi problémák, különböző szükségletek, amelyek számára elengedhetetlenek. A gyermekorvosi vizsgálat alapvető fontosságú, vidd el mindig, amikor az életkora igényli, de akkor is konzultálj az orvossal, ha „csak” megfázott. Persze, nem kell minden alkalommal a beteg gyerekekkel teli rendelőbe cipelni a csecsemőt, de egy telefont azért mindenképp megér, hogy egyeztess az orvossal, mire lehet szükség. Ha fontosnak látja, úgyis megkér, hogy a babát vidd be a rendelőbe, vagy ő jön házhoz.

Az alvás minden, csak nem elvesztegetett idő. Az elegendő, minőségi szundi fejleszti a baba agyát, lehetővé teszi a folyamatos gondolkodást, tanulást és mozgást. Ez a kulcs a baba számára a megértéshez, a látáshoz, a halláshoz, az ízleléshez az érintéshez és a szagláshoz. Egyáltalán a világ felfedezéséhez.

Az első hat hónapban az anyatej (vagy tápszer) biztosítja az összes tápanyagot a baba szükségleteinek megfelelően. Az első szülinapjáig nagyon fontos része marad a táplálkozásának. A szoptatás a legjobb a babának - a tanulmányok azt mutatják, hogy a szoptatott babák körében kisebb számban fordul elő allergia, hasmenés, légzési problémák, és fülgyulladás. Sok oka lehet, ha nem tudsz szoptatni. A tápszerrel táplált babák is megkapják azokat a létfontosságú tápanyagokat, amire a fejlődéshez szükség van, de ennek ellenére ne add fel, konzultálj szoptatási tanácsadóval.

3. Beszélj a gyermekedhez.

A kutatások azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akikhez sokat beszélnek a szülei, fejlettebb nyelvi készségekkel rendelkeznek majd, mint azok a gyermekek, akik nem kapnak annyi verbális stimulációt. Akár már a babavárás alatt elkezdheted gyakorolni ezt a bensőséges kapcsolatteremtési módot. Miután a gyermek megszületett, beszélj hozzá nagyon sokat – amikor csak lehet: pelenkázáskor, etetéskor, fürdetésnél. Mivel a szavakat még nem érti, onnan fogja tudni, hogy neki szólnak a szavaid, ha végig ránézel.

Próbáld kerülni az állandó gőgicsélést. A szülőknek valahogy az a természetes, hogy egyszerűsített mondatokban, magas hangon, gőgicsélve beszélnek a babához. Ez valóban segít az újszülött és a fiatal csecsemők esetében a nyelvi képességek kialakulásában, ám az idősebb babáknál már az ellenkező hatást válthatod ki ezzel.

4. Olvass, mesélj neki

A hangos olvasás, mesélés a legjobb, amivel hozzájárulhatsz gyermeked szókincsének fejlődéséhez, képzeletének serkentéséhez. Lehetőséget ad egy kis összebújásra és ölelésre is.

5. Serkentsd, stimuláld minden érzékszervét

Ahhoz, hogy a gyermeked felfedezhesse, megismerhesse a körülötte lévő világot, szabadabbra kell engedned egy kicsit. Minden új interakció új információkat ad neki a világról és az abban elfoglalt helyéről. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik ingergazdag környezetben nőnek fel – ahol új tapasztalatokat szerezhetnek –, aktívabb az agyuk, mint azoknak a kicsiknek, akik megfelelő szenzoros stimuláció nélkül nőnek fel.

Persze, nem kell túlzásokba esni, nem kell bombáznod őt mindenfélével a nap 24 órájában. Ismerd fel időben, ha elfáradt, vagy már nem érdeklődik. (Erről itt írtunk korábban: http://loritan.hu/erdekessegek/amikor-a-baba-elfaradt-azaz-itt-a-jatekido-vege). Vigyázz, a stimulációt nem a televízió jelenti!  

Amikor a gyermeked már érdeklődik a különböző tárgyak iránt, játsszatok különböző súlyú, formájú, textúrájú, eltérő színű tárgyakkal. Az is nagyon pozitív, ha egy játék, egy tárgy esetleg hangot ad, netán zenél. Egész kicsi kortól kezdve nagyon jót tesz a babádnak, ha énekelsz, mondókázol neki és altatót énekelsz lefekvéskor. Ezek az egyszerű napi tevékenységek ösztönzik a babád agyát a folyamatos fejlődésre.

Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy a kicsi eleget mozogjon. Barangolja be a gyerekszobát, a nappalit. Az erős izmok segítik a helyes egyensúly és a megfelelő koordináció kialakulását.

+1. Vigyázz magadra.

Boldog szülő, boldog baba, igaz? Vigyázz magadra, hogy ez a mondás igaz is maradjon. Egy kis testmozgás sosem árt, legyen ez séta a babáddal vagy valami más, mindegy, csak mozogj valamit.  Fogyassz minél egészségesebb élelmiszereket, és aludd ki magad, ha teheted, hiszen neked is – ahogy a kisbabádnak – nagy szükséged van a pihenésre.

Ha úgy érzed, nincs elég erőd, oszd meg a teendőket a partnereddel, vagy kérj segítséget mástól.  És ne felejtsd el, hogy kényeztesd magad egy kicsit, hiszen néha szükséges egy kis újjászületés. Menj el kozmetikushoz, fodrászhoz vagy masszázsra, jógára; amihez csak kedved van.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!