Így változik a tested – a harmadik trimeszterben

Így változik a tested – a harmadik trimeszterbenA fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre. Íme, a harmadik trimeszter, ami a 28. terhességi héttől (papírforma szerint) a 40. hétig tart.

Így változik a tested – a harmadik trimeszterben

Így változik a tested- második trimeszter

Így változik a tested-  második trimeszterA fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre. Íme, a második trimeszter, ami a 13. terhességi héttől a 24. hétig tart.

Így változik a tested- második trimeszter

A szoptatás véd az újabb teherbe eséstől?

A szoptatás véd az újabb teherbe eséstől?A szülés után az anya testében dúlnak a hormonok. Folyamatosan változik, kisbabája igényeihez igazodik. Az első pár nap után megindul az anyatej, ami – szerencsés esetben – gyermeke egyetlen tápláléka lesz az elkövetkezendő 6 hónapban. Csodálatos időszak ez. A szülés utáni fogamzásgátlásról Dr. Dán Pál szülész-nőgyógyász szakorvossal, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház adjunktusával beszélgettünk.

A szoptatás véd az újabb teherbe eséstől?

Nyugodt időszak babavárás idején – a második trimeszter

Nyugodt időszak babavárás idején – a második trimeszterA középső trimesztert a gyermekvárás legnyugodtabb, legszebb időszakának szokták tartani, hiszen ilyenkor már nem kínozzák a kismamát a kezdeti tünetek, és még nem is "viselhetetlen" a terhesség. Dr. Menyhárt Csilla szülész-nőgyógyásszal erről az időszakról beszélgettünk.

Nyugodt időszak babavárás idején – a második trimeszter

Akár gyermekkori betegségek is okozhatnak terméketlenséget

Akár gyermekkori betegségek is okozhatnak terméketlenségetA férfiak nemzőképességét sok tényező befolyásolhatja. Írtunk már a szauna, a forró fürdő, és egyéb, nagy hőhatással járó tevékenységről, amelyek negatív irányba mozdítják a spermiumok mennyiségét és minőségét is. Most azonban Dr. Pálfi Péter urológussal beszélgettünk arról, hogy milyen gyerek- és felnőttkori fertőző betegségek esetében kell tartani a nemzőképesség megváltozásától.

Akár gyermekkori betegségek is okozhatnak terméketlenséget

Így változik a tested- első trimeszter

Így változik a tested- első trimeszterA fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre.

Így változik a tested- első trimeszter

Mert szükségünk van a biztonságra

Mert szükségünk van a biztonságraMindannyiunknak szüksége van arra, hogy biztonságban érezze magát. Amikor egy új élet sarjad az ember lányának szíve alatt, akkor új fejezet nyílik valamennyiünk életében: immáron nemcsak magunkat, de a babánkat is biztonságban akarjuk tudni. Megnyugtató számunkra, ha úgy érezzük, az irányítás a mi kezünkben van, hogy kontroll alatt tarthatjuk a történéseket.

Mert szükségünk van a biztonságra

Szülés apával, avagy az ismeretlen felfedezése

Szülés apával, avagy az ismeretlen felfedezéseA szüléssel válik teljessé a család. Ez tény. A férfiak számára ez egy ismeretlen dimenzió. Ez is tény. Ám az apás szülésnél nincs nagyobb élmény a család számára, hiszen az élet legfontosabb eseményét megélni együtt, igazi csoda.

Szülés apával, avagy az ismeretlen felfedezése

Szülővé válni

Szülővé válniA fészekrakás minden pár életében olyan mérföldkő, amit a nők mindig nagy érzelmekkel, a férfiak talán egy kis félelemmel várnak. A nők kódolva vannak: rájuk vár a várandósság, az anyává válás nem egyszerű feladata. Ehhez a férfiak beállítottságuk szerint, különbözőképpen csatlakoznak. De vajon kinek mi a feladata a családdá válás útján?

Szülővé válni

Magzatvíz vizsgálat

Magzatvíz vizsgálatA terhesgondozás a megelőzést célul kitűző orvoslás egyik legtipikusabb példája, a világ legtöbb országában az állam által meghatározott feladat. Lehetővé teszi, sőt kötelezi a gondozásra a kismamákat. Az amniocentézis, azaz magzatvíz-vizsgálat a genetikai rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsgálat, mely indokolt esetben a terhesgondozás részét képezheti.

Magzatvíz vizsgálat

Idő előtti magzatburok-repedés

Idő előtti magzatburok-repedésAmikor a magzat érett, s készen áll a megszületésre, a burokrepedés után magától megkezdődik a vajúdás, majd megszületik a baba. Azonban idő előtti burokrepedés gyakorlatilag bármikor előfordulhat, a koraszülések mintegy fele, a normál szülések úgy tíz százaléka kezdődik így. Dr. Orosházi Attila szülész-nőgyógyász betekintést enged e témába.

Idő előtti magzatburok-repedés

A hormonegyensúly jelentőségéről

A hormonegyensúly jelentőségérőlBár alapfeladatuk a nem kívánt terhesség megakadályozása, a fogamzásgátló készítményekkel, a bennük lévő hormonoknak köszönhetően, más problémák is orvosolhatók. Használatuk többféle betegség tünetét is elfedheti, ezért fontos lenne, hogy szedésüket megelőzően, illetve követően a cikluszavarral jelentkező nők célzott, adott esetben átfogó hormonvizsgálaton essenek át - mondja Béres László szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos.

A hormonegyensúly jelentőségéről

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!