Így segít a Loritan® betét a kismamáknak

A babavárás, a kimondhatatlan öröm mellett, állandó aggodalom. A szülés előtti egy-két hónapban ez az aggodalom kissé felerősödik, hiszen a kismama már nagyon várja a kisbabát, szeretné minél előbb a karjában tartani őt. Szorong, hogy minden rendben legyen. Dr. Nedeczky Ivánnal, a Szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szülész-nőgyógyász szakorvosával arról beszélgettünk, hogy milyen jelentősége lehet a Loritan®magzatvíz-szivárgást jelző tesztbetétnek a várandósság hetedik-kilencedik hónapjában.

z1191.jpg

Általánosságban az mondható el – mondta Nedeczky doktor úr -, hogy míg a terhesség első két trimeszterében a magzat épségéért való aggodalomé a főszerep, addig az utolsó, harmadik trimeszterben már jellemzően a türelmetlenség veszi át a szerepet. Nem is véletlen, hiszen a leendő anyuka már nagyon várja, hogy mielőbb láthassa, kezébe vehesse a várva várt kis jövevényt. Ebben a felfokozott állapotban az aggodalom átvált a harminchatodik-hét előtti, azaz az idő előtti burokrepedés miatti szorongássá, amely koraszülést jelent. Ezt mindenképpen el kellene kerülni, ugyanis, ha ez bekövetkezik, akkor annak több káros következménye is lehet. Így például, ha akár egy minimális agykárosodást is szenved a baba a koraszülés következményeként, akkor ez a későbbiekben iskolai előrehaladásban is előjöhet. Ilyenkor, vagyis az idő előtti burokrepedés időben történő felismerésében a Loritan sokat segíthet, hiszen egyértelműen mutatja, ha magzatvíz-szivárgás van. Illetve segít elkülönülten kezelni azt az esetet, ha csak hüvelyi váladékozás történik, ugyanis ez laikusként könnyen összetéveszthető a magzatvíz-folyással.

Miért tartja praktikusnak, ha a kismamák beszerzik a Loritan®-ta harmadik trimeszterre?

Ennek több oka is van. Egyrészt nagyon praktikus, hiszen bárki számára hozzáférhető a gyógyszertárban, és könnyen, egyszerűen használható, különös szakértelmet nem igényel. Másrészt csökkentheti azokat a felesleges és a terhességre káros aggodalmak egy részét, amelyek magas vérnyomást generálhatnak. Sokszor, ha a kismamák ok nélkül aggodalmaskodnak hosszú időn keresztül, akkor annak akár magas vérnyomás is lehet az eredménye. Továbbá amennyiben a szülészeti osztályok rendelkezek ilyen termékkel, akkor a szakmának is nagy segítséget nyújtanak ezek az indikátorok, hiszen gyorsan, azonnali eredményhez lehet jutni, egy esetleges magzatvíz-folyás azonosításakor.

z1192.jpg

Van még olyan célcsoport a harmadik trimeszterben lévőkön kívül, akiknek esetleg ajánlja a Loritan®-t?

Akik amniocentézisen, azaz magzatvíz-vételen estek át, vagy akiknek korábban már volt korai burokrepedésük, avagy magzatvíz-folyásuk, koraszülésük azoknak mindenképpen ajánlom. Sokat segíthet, és megnyugvást adhat az érintett kismamáknak.

Van tudomása olyan esetről, hogy a Loritan®nem működött megfelelően?

Nem volt fals pozitív jelzése, minden esetben, amikor elszíneződött a valós ténynek megfelelő volt az eredmény. Mi magunk is kipróbáltuk, hüvelygyulladásos folyással küszködő páciensnek is odaadtuk, valamint vizelettel is kipróbáltattuk, és mindig a ténynek megfelelően változott el a Loritan®.

b_800_600_0_00_images_kepek_z1193.jpg

Ha jól tudom, az Önök munkáját is megkönnyíti ez az indikátor?

Mindenképpen, hiszen az éjszakai felvételek számát hatékonyan csökkentette a Loritan®piacra kerülése. A kismama, ha azt érzi, hogy valami gond van, úgy véli, hogy szivárog a magzatvize, akkor idáig azonnal bejött a kórházba, ami adott esetben a lehető legjobb döntés volt a részéről. Most, ha valamit észlel, használja az indikátort, és csak akkor kell a kórházba jönnie – és akkor természetesen nagyon gyorsan –, ha ténylegesen a magzatvize folyik, avagy szivárog. Így a Loritan®több felvételt is elodázhat, és olykor az is bebizonyosodik, hogy egyáltalán nincs szükség a felvételre. Azt, hogy a kismamának nem kell bemennie a kórházba, az mind a két félnek jó. A kismamák sem szeretnek kórházban lenni, és a kórháznak is jó, ha ténylegesen csak azok kerülnek be, akiknek szüksége van rá.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!