A veszély oka: magzatvíz-szivárgás

Bizonyos helyzetekben az ember úgy érezheti, kivételes gondoskodást igényel. Ilyen időszak a szülés előtti időszak; egyrészről a fizikális nehézségek: egy sereg kényelmetlen és aggasztó tünet, másfelől kiemelkedően fontos életszakasz, amikor átértékelődik szinte minden és mindenki a kismama életében és körülötte.

b_800_600_0_00_images_lcsaj1.jpg

Ebben a nagy várakozásban és izgalommal teli időben megnő a kismama felelőssége a saját testében történő folyamatok iránt, hiszen immár egy másik, kicsi életnek is gondját kell viselnie; ami vele történik, az a babájára is kihatással van. Dr. Nagy László szülész-nőgyógyász főorvossal beszélgettünk.

Doktor Úr, naponta számtalan kismama keresi fel Önt. Mi a tapasztalata a szülés megindulása előtti időszakról?

Azt tudni kell, hogy a kismamák a szülés előtti időszakban egy úgynevezett felfokozott állapotban vannak, meglehetősen türelmetlenek már, hiszen szeretnék látni azt a kis csöppséget, akit kilenc hónapig a szívük alatt hordtak. Ilyenkor természetes, hogy minden jelre figyelnek, hiszen a szülés időpontja nem kőbe vésett dátum, és szeretnék, ha minden rendben menne az utolsó pillanatig. Ráadásul ennek az időszaknak a sajátossága az is, hogy több olyan különös jel is lehet, amely a korábbi időszakban nem volt. Így például görcsölgetések jelentkezhetnek, avagy éppen magzatvízfolyás, vagy csak ennek az érzete.

b_800_600_0_00_images_lcsaj2.jpg

Hogyan tudnak segíteni a kismamáknak, ezeknek a jeleknek az értelmezésében?

Annak ellenére, hogy a védőnők és az orvosok nagyon sok információval látják el a kismamákat, az ilyen jelek értelmezése számukra nem mindig egyszerű, és nem is lehet az, hiszen laikusok, akik ráadásul kellően felfokozott állapotban vannak. Éppenezért nagyon hasznos és egyben remek termék a Loritan®, hiszen segítséget nyújt a várandós anyukáknak abban, hogy megítéljék, tényleg van-e gond, vagy csak az átlagostól eltérő jeleket produkáltak, amelyek ugyan szokatlanok, de nincs semmi probléma.

Milyen módon működik a Loritan®?

A Loritan® tulajdonképpen betét formájú, de vegyhatás kimutatására alkalmas termék. Nagyszerű benne, hogy nagy érzékenységű teszt, azaz, ha folyik a magzatvíz, akkor nagy pontossággal jelez. Ugyanakkor tévesen pozitív eredményt tud produkálni néhány esetben, amikor a hüvelyi pH a normális 4,5 és 5,5 közötti értékről lúgos irányba tolódik – például bakteriális vaginózis esetén, ami viszont hajlamosít idő előtti burokrepedésre, így szintén fontos jelzés! Ennek megítélése és elkülönítése azonban a magzatvízszivárgástól szakorvosi feladat. Ha pozitív az eredmény, az annyit jelent, hogy a várandós anyuka haladéktalanul keresse fel orvosát, vagy a szülészeti intézményt, ahol további vizsgálatokat fognak elvégezni.

Milyen esetben van jelentősége a Loritan® használatának?

Előfordul, hogy a méhnyak nyák elfolyósodik, és az vízszerű folyadék formájában távozik a szervezetből, ez is keltheti azt az érzetet a kismamában, hogy a magzatvize folyik. Ilyenkor is nagyon sokat segít a Loritan®, hiszen megnyugtatja a pácienst, azzal, hogy informálja, nem a magzatvíz szivárog.

Milyen veszélyeket hordoz magában a magzatvízszivárgás?

Ha magzatvízcsorgás van, és ezt nem veszik észre, akkor nagyon rövid időn belül fölszálló fertőzést alakulhat ki, és ez veszélyezteti mind a kismama, mind a baba egészségét. Tehát, ha szivárog a magzatvíz, akkor a magzat és a kismama egészsége érdekében fontos, hogy ez minél előbb kiderüljön, amiben nagyon sokat segít a kismamáknak a Loritan®.

Milyen tapasztalatai vannak a Loritan®-nal kapcsolatban?

A kezdeti tapasztalatok nagyon biztatóak, sok kismama használja, és én javaslom is nekik. A lányom is használta, ő két hónapja szült, ez volt a második várandóssága, és az első alatt bizony jól jött volna egy ilyen termék. Ez alkalommal volt lehetősége használni a tesztbetétet, de most szerencsére minden rendben volt. Az a tapasztalatom, hogy egyértelműen jól működik a Loritan®. Sok kismama a szülés előtti 2-3 hónapban rengeteg megvásárolt termékkel tér haza az üzletekből – én azt gondolom, hogy ilyen alkalmakkor a saját és kisbabájuk biztonsága érdekében gondolniuk kell arra, hogy vegyenek egy doboz Loritan® tesztbetétet is.

Dr. Jármi Hilda

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!