Napozás és csobbanás pocakosan

napozoskismama.jpg

Remélhetőleg most már hosszabb időre marad a nyári időjárás, így fontos, hogy megosszunk veled egy-két fontos tudnivalót arról, hogy várandósan mire is figyelj, ha napfürdőzni támadna kedved.

Azon túl, hogy az UV-A és UV-B sugárzás igen káros a bőrnek – akkor is, ha épp nem vársz kisbabát –, ügyelned kell, hogy a tested ne melegedhessen fel. A hosszú ideig tartó napozás sajnos felhevítheti a testet akár 39 fok fölé is, ami a pocakban lévő magzatra igen veszélyes lehet, még tartós egészségkárosodást is okozhat. E miatt nagyon megfontoltnak kell lenned.

Ezekre figyelj, ha napoznál:

1. Részesítsd előnyben az árnyékos-félárnyékos helyeket, ne feküdj ki a plázsra még akkor sem, ha mindennél jobban vágysz rá. Egy fa árnyékában is lehet barnulni, de nem teszed ki magad és a babád a sugárzó hő hatásának.

2. Fokozottan óvd a pocakod a napfénytől. A magzatra nem az UV-sugarak károsak igazán, hanem a közvetlen meleg, ami éri a hasad. Takard be valamilyen lenge textillel.

3. Használj magas faktorszámú fényvédő krémet. Ebből is próbálj olyat választani, amely nem hemzseg mindenféle kemikáliától. Nagyon jó minőségű natúr napvédőket lehet már kapni.

4. Várandósság alatt a bőr textúrája és színe is megváltozhat. Érzékenysége is változó lehet. A melanocita-stimuláló hormon miatt van ez, ami szabálytalan sötét foltokat okozhat az arcodon, és ennek köszönheted a pocakod közepén végigfutó sötétebb csíkot (linea nigra) is. A napozás ezeket a foltokat erősebbé teszi.

5. Az ultraibolya sugárzás lebontja a folsavat a szervezetben, ami viszont nagyon szükséges a terhesség alatt. A folsav csökkenti bizonyos születési rendellenességek kialakulását.

6. Nagyon figyelj arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz. Ez még akkor is fontos, ha nem vársz babát, így pedig még inkább. Válassz ásványvizet, limonádét vagy gyümölcslevet.

7. Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüld a napot.

8. Ha napoztál, használj hidratáló hatású krémet, testápolót vagy testvajat. Akkor is kend be a pocakod, ha azt nem érte napfény (lásd fent). A napozás hatására a bőr nedvességtartalma csökken, így érdemes bekenni.

Ugye nemcsak a napozás kecsegtető ebben a jó időben? Egy feszített víztükrű medence, a Balaton vagy a tenger is hívogató ilyenkor.

Ezekre figyelj, ha csobbannál egyet:

1. Ha a 30. hét előtt jársz, akkor nyugodtan úszhatsz, fürdőzhetsz, semmi sem indokolja, hogy a parton csücsülj. Ezután azonban a méhszáj már nem teljesen zárt, így jobb, ha csak a lábad lógatod a vízbe, így biztosan elkerülsz mindenféle fertőzést. A bányatavakat kerüld inkább, és tájékozódj az élővizek tisztaságáról.

2. Ha egy uszodára esne a választásod, tájékozódj előre, hogy a víz mennyire tiszta. Ahol van babaúszás, ott biztosan nagyon figyelnek a víz minőségére. A várandósság ideje alatt az uszodai úszás megengedett. Kerüld azonban a vízforgató nélküli medencéket, és feltétlenül óvakodj a magas klórtartalmú vizektől.

3. Kerüld a termálvizeket. A magasabb hőmérséklet miatt a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak, e mellett pedig az ásványi anyagok sem mindig pozitív hatásúak, jobb kerülni tehát a termálvizeket. A napozásnál is kitértünk rá hogy a test hőmérsékletének emelkedése nem tesz jót a magzatnak, ezért is érdemes inkább az úszómedencében hűsölni.

4. Ha a víz túl hideg, az sem jó, mivel méhgörcsöket okozhat. Válassz kellemes hőmérsékletű medencét.

A várandósság nem börtön, nyugodtan hódolhatsz a napimádatodnak, vízimádatodnak. Egy fontos dolog van, szorítkozz a határok közé, és tartsd be az arányokat. Így biztosan felhőtlen nyaratok lesz – neked is és a kisbabádnak is.

Csodás nyarat!

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!