Mikor sikerülhet a baba?

b_800_600_0_00_images_content_semana4_test_embarazo.jpg

Számos népi praktika és valóban működő módszer létezik annak a megállapítására, hogy mikor fogamzóképes egy nő, azaz mikor van a peteérése és ovulációja, ezeket az otthoni módszereket foglaltam most össze.

1. Naptár módszer

A lényege az, hogy ha valakinek szabályos a ciklusa, akkor 28 naponta menstruál (az előző menses első napjától számítva). A pete érése ekkor nagyjából a 6.-12. napra esik, majd a 12.-18. nap körül valamikor bekövetkezik az ovuláció. Az ezt követő 1-2 napban a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy megfogan a baba. Ha ez nem történik meg, az ovulációt követő 14. napon bekövetkezik a menstruáció. Tehát az ovuláció nagyjából a ciklus hossza – 14. napon van, azaz 28 napos ciklus esetén a 14. napon és az azt követő 1-2 napon a legnagyobb a fogantatás esélye, 26 napos ciklus esetén a 12-14. napon, 30 napos ciklus esetén a 16-18. napon.
Mivel a női ciklust számos külső tényező is befolyásolhatja, ezért ez a módszer a legkevésbé biztos a peteérés megállapítására.

2. Hőmérős módszer

A hőmérős módszer azon alapul, hogy az ember testhőmérséklete legalább 6 óra éjszakai alvás után lecsökken az egyénre jellemző minimumra. Ébredés után a testhőmérséklet kicsit növekedik és délután-este a legmagasabb. Mivel a testhőmérsékletet a hormonok is befolyásolják, az ovulációt megelőzően a testhőmérséklet hirtelen leesik, majd 2-5 tized fokkal megemelkedik. Ha minden reggel, ébredés után megméred a testhődet legalább 1 cikluson át, és jegyzed az eredményeket, akkor megállapíthatod, hogy mikor volt az előző hónapban a peteérésed és ha szabályos a ciklusod, akkor a következő hónapban is ugyanarra a napra várható. A biztos az, ha hónapokon keresztül folyamatosan mérsz minden nap, és figyeled a görbét, így egyértelműen megállapítható, mikor van a peteérésed, szabályos-e a ciklusod.

3. Méhnyaknyák vizsgálat

A mensest követő időszakban a méhnyak “száraz”, azaz csak minimális nyák található rajta, aminek a mértéke folyamatosan nő, majd a peteérés napján átlátszóvá, tojásfehérje-szerűvé válik. Ezt követően a mennyisége kevesebb lesz és fehér színűvé alakul át. A nyákot megfigyelni úgy lehet, hogy a hüvelynyílást WC-papírral megtörlöd, a “nedves” időszakban ekkora megjelenik a papíron a nyák.

shema3.jpg

4. Törpemikroszkóp

A törpemikroszkóppal a nyál és a méhnyaknyák ösztrogéntartalmát lehet vizsgálni. A ciklus első időszakában sok a szervezetben az ösztrogén, akkor megváltozik a nyál és a nyák összetétele, majd miután bizonyos koncentrációt elért a hormon, a nyál és a méhnyaknyák is kikristályosodik a mikroszkóp alatt – ez az ovuláció előtti 3-4. napban következik be, majd csökkenni kezd. Akkor fogamzóképes a nő, amikor mind a nyál, mind a cervix-váladék képe erősen szálkás, páfránylevél formájú képet mutat a mikroszkóp alatt.

5. Vizeletteszt

A vizelettesztek az LH-hormon szintjét mérik a vizeletben. Célszerű a tesztet minden nap azonos órában végezni, de semmiképpen sem a reggeli első vizeletből. Azokon a napokon érdemes tesztelni, amikor a peteérés várhatóan be kéne, hogy következzen, így jó eséllyel kideríthető, melyik napra esik a peteérés. Az LH-szint az ovuláció előtt 24-36 órával a legmagasabb, ezért a pozitív teszt azt jelenti, hogy 24-48 órán belül bekövetkezik a tüszőrepedés. A pozitív teszt napján, illetve az azt követő napon a legnagyobb az esély a teherbeesésre.

Vida Ágnes, www.kismamablog.hu

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!