Már az első naptól óvja a babát: a magzatvíz

magzatviz1.jpg
 
A magzatvíz megóvja a babát, segít neki a mozgásban és sok szempontból a kinti életre készülődésben, majd a kifelé vezető útját is megkönnyíti. De mit lehet tudni a magzatvízről?
 
Hogyan védi a magzatot?
 
A peteűrt a terhesség első időszakától fogva magzatvíz tölti ki. A feszes, izmos méhfallal körülvett magzatburokban a magzatvíz fizikai védelmet nyújt, teret ad és megfelelő miliőt biztosít a magzat növekedésének. Fenntartja az állandó hőmérsékletet, hiányában beszűkülnek a magzat mozgásai, végtagfejlődési rendellenességek alakulnak ki. A magzati tüdő fejlődéséhez nélkülözhetetlen a magzatvíz folyamatos belégzése, e nélkül a tüdők alkalmatlanok a belégzésre. A magzatvizet a magzat folyamatosan issza, lélegzi, pisili és kakilja. Kémiai összetétele, hormonjai fontos szabályozó szerepet töltenek be a méhen belüli fejlődésben. 
 
magzatviz2.jpg
 
Kevés? Sok? Mitől függ?
 
Mennyisége gyorsan növekszik a terhesség előrehaladtával, majd az utolsó hónapban némi csökkenést mutat. A szülés idejére mintegy 800–1000 ml-re tehető a volumene. Valós túlhordásban, bizonyos magzati rendellenességek esetén vagy a méhlepény korai elöregedésében mennyisége drámaian csökkenhet. A 16. héttől van akkora térfogata, hogy speciális vizsgálatok elvégzése céljából (pl. genetikai amniocentesis) veszély nélkül 10-20 ml kinyerhető belőle. Termelésében mind az anyai, mind a magzati szervezet, sőt még a méhlepény is részt vesz. Hiánya, vagy túlzott bősége betegségek lehetőségét vetheti fel, éppen ezért a terhesgondozás során mennyiségének ellenőrzése fontos feladat.
 
Az idő előtti burokrepedés – gyakoribb, mint gondolnánk
 
Idő előtti burokrepedésen azt értjük, hogy a magzatburok hamarább reped meg és „folyik el” a magzatvíz, mintsem a fájások megkezdődnének. Érett magzat esetén is járhat veszéllyel, koraszülés előidézőjeként azonban igen komoly szövődmények okozója lehet. Ezért alapvetően fontos, hogy esetleges megjelenésére a lehető legkorábbi időpontban fény derüljön, lehetőséget adva ezzel a hatékony, terhességet védő kezelések megindítására. Néha a szakemberek számára is igen nehéz feladat annak eldöntése, hogy szivárog-e a magzatvíz, holott, pont ezekben az esetekben van a legnagyobb esélyünk a későbbi tragédia megelőzésére, ha időben realizáljuk a veszélyt. 
 
Miért veszélyes?
 
Itt ugyanis arról van szó, hogyha megnyílik a magzatburok, akkor fennáll a lehetősége a felszálló bakteriális fertőzés kialakulásának. Gyakorlatilag a méhűr 6-9 órán belül benépesül baktériumokkal. Az időben megkezdett antibiotikus kezelés életmentő lehet a magzat számára. 
 
Miről lehet felismerni, ha szivárog?
 
Nagy mennyiségű magzatvíz ürülése könnyen felismerhető. Gyakori azonban az úgynevezett magas burokrepedés, amikor is a magzatburok egy magasabb pontján reped meg, és ezért a magzatvíz csorgása szakaszos, gyakran a testhelyzettől függő jelenség.
Bizonytalan helyzetben mi, orvosok is a hüvelyváladék vegyhatásának (pH) mérésével próbáljuk meg eldönteni, hogy magzatvízcsorgással állunk-e szembe. Nagyon megkönnyíti a dolgunkat és növeli a biztonságot, ha egyszerű otthoni teszttel, a kismama maga képes tájékozódni az esetleges veszélyhelyzetről és így idejekorán segítséget kérni. Órákat nyerhetünk ennek a praktikus módszernek a használatával.
 
Amikor nem a magzatvíz szivárog
 
Nem minden elszíneződést okozó folyás magzatvíz. A hüvely baktérium-egyensúlyának felborulása (bakteriális vaginozis) is lúgos vegyhatású váladékot eredményez. Azonban tudván, hogy a hüvelyi kóros bakteriális folyás önmagában a koraszülések második leggyakoribb okát képezi, időben való felismerése hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ezen állapot időben felismerve könnyen kezelhető. Így a koraszülések (és az idő előtti burokrepedések) jelentős része megelőzhető.
 
Dr. Bardóczy Zsolt
 
 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!