Karácsonyi készülődés pocakosan

kari 1.jpgA gyermekvárás ideje valóban „más” állapot. Ez vonatkozik a testi és lelki változásokra, de természetesen hatással van cselekvőképességünkre is. Ezt cseppet sem kell magyarázni azoknak, akik egyszer már átélték, hogy milyen nehézségeket tud okozni egy kilencedik hónapban lévő kismamának egy egyszerű cipőbefűzés, vagy egy spontán kikászálódás az ágyból.

De ugyanilyen nehézségeket okozhat egy két hónapos „álomkóros”, émelygős Várandósnak a reggeli elfogyasztása, vagy a munkahelyre való bejutás, sőt néha az is, hogy nyitva tartsa a szemét.

kari 2.jpg

A legkiváltságosabb időszak a terhesség második trimesztere (4., 5., 6. hónap). Ilyenkor már a legtöbb kismama túl van az émelygések idején, a magzat szépen fejlődik, de még nem akkora, hogy méretével átrendezné a teljes „belső térképet”, ezáltal nehezítve meg a hétköznapi tevékenységeket. Ezzel együtt akkor se felejtsük el, hogy nem vagyunk egyedül, bármit is teszünk, figyelembe kell vennünk, hogy az hatással van magzatunkra is. Ezért bármelyik szakaszában is tartunk terhességünknek, jó előre átgondolni, hogyan rendezzük az ünnepi előkészületeinket, hogy ne váljon az ünnep terhessé számunkra.

kari 3.jpg

Alapszabály: Ne törekedjünk a tökéletességre! Most a magzat a legfontosabb. Lesz még elég alkalmunk bebizonyítani a széles családi kör számára, hogy nincs nálunk nagyobb szakácsnő és háziasszony a földkerekségen. Ha lehet, a bejglisütő versenyen se idén induljunk el először. Kerüljük a megterhelő, stresszes vendégségeket. Idén mindenkinek meg kell értenie, hogy az a legnagyobb ajándék, hogy hamarosan születik egy kisbaba a családba.

Persze, ha valakinek kedve van „méltó” módon ünnepelni a karácsonyt, nyugodtan megteheti, de jó előre készítse elő a teendőit, és ne essen akkor sem kétségbe, ha egy előre megtervezett programot egy azonnal ágyba szólító álmosság miatt későbbre kell halasztania.

Vegyük számba, hogy kik segíthetnek a karácsonyi készülődésben. Készítsünk bevásárló listát azokról a dolgokról, amik a karácsonyi menühöz szükségesek. A szalvétákat, díszítő elemeket már november végén, december elején megvehetjük. Sőt a tartós süteményeket (mézeskalács, habcsók) szintén elkezdhetjük kisütögetni. Válogassuk át a tavalyról maradt karácsonyfadíszeket. Írjuk fel, hogy melyeket kell pótolni, milyen új darabokat kell még beszereznünk. Ezek beszerzését is megkezdhetjük már jó előre, vagy megbízhatjuk vele valamelyik családtagunkat. A lakás csinosítását (takarítás, ablakmosás), is célszerű már novemberben megkezdeni. Nem árt azt sem megtervezni, hogy milyen lépésekben haladunk majd, hogy Karácsonyra készen legyünk. Esetleg összeülhet a családi kupaktanács, és a megváltozott állapotra való tekintettel ki-ki átvállalhat egy-egy feladatot tőlünk, vagy megbízhatunk egy bejárónőt is a ház csinosításával.

Az ajándékok beszerzését is időben tervezzük meg! Először is gondoljuk ki, hogy ki minek örülne a legjobban. Lehetséges, hogy a fárasztó bolti vásárlás helyett mi is tudunk otthon szép ajándékokat készíteni, gyertyát önthetünk, festhetünk üveget, de egy szépen megformázott mézeskalács is kitűnő ajándék lehet. Aki nem érez kellő affinitást az efféle kézműves-tevékenységek iránt, az is jól teszi, ha kitalálja, hogy kinek, mit, és hol fog beszerezni, mielőtt nekiindulna bevásárló körútjának. Ebben nagy segítség az internet, és a postaládákba rendszeresen bedobált árukatalógusok.

Az interneten nagyon sok webáruház található, ahonnan meg lehet rendelni a kiválasztott terméket (mondjuk könyveket), és ezeket házhoz szállítják. De sok ötletet is meríthetünk kínálatukból. Ugyanez a helyzet a katalógusokkal, szórólapokkal. Nem árt november tájékán kivételt tennünk, és nem automatikusan a kukába dobnunk ezeket. Jó pár óra céltalan áruházi bolyongást megspórolhatnak nekünk. Nem beszélve arról, hogy, ha jó előre kiválasztjuk az ajándékot, van időnk a legkedvezőbb árú darabot beszereznünk.

Tartózkodjunk a „tömegjelenetektől”. Kerüljük a karácsonyi tumultust, hiszen kinek hiányzik valamilyen betegség, amit a nagy tömegben könnyebb elkapni. Ha egy kis karácsonyi bevásárlós hangulatra vágyunk, inkább utcai, szabad levegőjű karácsonyi vásárokba menjünk, ahol még további ajándék-ötleteket is tudunk meríteni.

A hosszú vásárlás alatt kimelegedhetünk, ezért öltözködjünk rétegesen. Az utcai vásárokon viszont alaposan öltözzünk fel, különösen ügyeljünk a láb és a vese tájékra, hiszen ezeken a testrészeken keresztül lehet a leggyorsabban felfázni. Dacára a téli időjárásnak, ne feledkezzünk meg a kellő folyadék beviteléről sem. Igyunk jó sok meleg teát, karácsonyi fűszerekkel ízesített, meleg almalét, ásványvizet, (forralt bort majd jövőre). Amikor úgy érezzük, hogy kezdünk fáradni, azonnal vegyük hazafelé az irányt és pihenjünk le egy kicsit.

A karácsonyi menünél is legyünk tekintettel arra, hogy lakója van a testünknek. Ezért, ha valamiféle speciális diétára van szükségünk, mindenképpen építsük be a menübe. Hiába nagy a kihívás, sose együnk „kettő helyett”! Élvezzük a karácsonyi ízkavalkádot, de ne együk magunkat degeszre, egyrészt a nem kívánt kilók miatt, másrészt a megváltozott emésztésnek sem tesz jót a sok pluszmunka. Az ünnepi borból azonban mi is nyugodtan ihatunk egy koccintásnyit, amennyiben az orvos „másképp nem rendeli”. Egy kis mennyiségű alkohol nem árt a magzatnak, és - különösen a vörösbor – még az emésztést és a vérképződést is segíti. Nem utolsó sorban, emelheti az ünnep hangulatát is... Miért maradnánk hát ki belőle, ha nem muszáj?

Végezetül: nagyon boldog karácsonyt kívánok minden kedves Kismamának. És kívánom, hogy a következő karácsonyt már egy „Örökmozgóval” nehezítve szervezzétek, és éljétek át boldogságban, szeretetben és egészségben!

Regős Judit

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!