Terhességi komplikációk: Méhnyak elégtelenség

A várandóság a nő életének egyik legszebb kilenc hónapja, sokszor mégis aggodalommal, félelmekkel teli. Minden olyan diagnosztikus eljárás vagy vizsgálat, megnyugvást jelent a kismama számára, mely hónapról-hónapra bizonyítja, hogy a magzat megfelelően fejlődik.

Azonban vannak olyan elváltozások melyeknek szinte nincs, vagy nagyon kevés az előjele és akár habituális, azaz többszörösen előforduló, terhesség idő előtti befejeződéséhez – vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethetnek, ilyen például a méhnyak elégtelenség. Dr. Vajda Györggyel a Zala Megyei Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosával beszélgettem.

Mit is jelent a méhnyak elégtelenség?

rovid_mehnyak.pngA méh feladata a megtermékenyített pete befogadásán kívül, a magzat terhesség alatti védelme, melyben fontos szerepet játszik a méh belsejében lévő magzatvíz. A kb. 3 centiméteres méhnyak csőszerű ürege a nyakcsatorna, melynek kettő végpontja a belső méhszáj mely méh üregével közlekedik és a külső méhszáj mely a hüvellyel van összeköttetésben. Fiziológiás esetben mindkét méhszáj csak a szülés megkezdésekor – fokozatosan – nyílik ki, és enged utat először a magzatvíznek aztán a magzatnak. A terhesség kapcsán a méhszájra nehezedő súly fokozatosan nő, megtartásához erős elasztikus rostokra van szükség. Vannak olyan kóros állapotok, amikor a méhnyak a terhelésnek nem tud ellenállni és idő előtt megnyílik. Ezt az állapotot hívjuk méhnyak elégtelenségnek. Ilyenkor szabad lesz az út a felszálló fertőzéseknek hiszen megnyílik az út a külvilág felé. A nyakcsatornában lévő nyák már nem képes teljesen elzárni a méh bemenetét. A fertőzések méh belhártyagyulladáshoz vezethet, aminek pedig következménye lehet az idő előtti magzatburok repedés. A burokrepedés tünete a magzatvíz szivárgás, mely a terhesség idő előtti befejeződéséhez, koraszüléshez megszakadásához a de akár a magzat elhalásához is  vezethet.

Vannak e jelei a terhesség előtt annak, hogy méhnyak - elégtelenség fenyegeti a kismamát?

Előjelei nincsenek. Legtöbbször az előző terhesség anamnesztikus adataiban,  habituális vetélés kivizsgálásakor derül fény az elváltozásra. Predestináló tényező a többszörös terhesség megszakítás, bár az utóbbi években a korszerű méhnyak tágító eszközök megjelenésével az elváltozás kialakulásának esélye jelentős mértékben csökkent. A genetikai hajlam is szerepet játszik a méhnyak elégtelenség kialakulásában, ilyen a kötőszöveti gyengeség.

Melyik trimeszterben jelentkezhetnek a tünetek?

A terhesség második trimeszterében okoz általában problémát, hiszen a terhesség fizikai megterhelése ekkor lesz mérvadó. A 20 hét környékén várhatóak a méhnyak elégtelenség tünetei melyek akár fájástevékenység kapcsán, de anélkül „némán” is jelentkezhetnek.

Mi a megoldás?

kadin-hastaliklari-dogum.jpg

Több megoldás is létezik, de egyik se veszélytelen. Talán a legelfogadottabb megoldás a méhszájzáró -, úgynevezett cerclage műtét . Ennek lényege, hogy a méhnyak nyálkahártyája alatt egy vastag fonalat vagy szalagot vezetünk át, amit megcsomózunk, így erősítve a záró funkciót. A világ számos országában egyáltalán nem használják ezt az eljárást, mert a behelyezett szalag egy folyamatos irritációt tart fenn, ami önmagában is megindíthatja a szülést.

Hüvelyi depositumot is használhatunk, ez a pesszáriumhoz hasonló trapéz alakú műanyag lap, melynek a közepén lévő lyuk foglalja magába a méhszájat és mint egy alátámasztva segíti a teherbíró képességét.

Előrehaladott terhesség esetén mód van a tüdőérettség gyógyszeres befolyásolására is, így a terminus kivárása nélkül is nagyobb eséllyel születhetnek egészséges újszülöttek. Természetesen addig kell a magzatot az anyaméhben tartani, - mivel ez a legjobb inkubátor – amíg abból előnye származik, és az anya életét sem kockáztatjuk. Nem szabad elfelejteni, hogy az amnionűr megnyílásával a fertőzésnek kitett várandós, akár szeptikus állapotba is kerülhet.

Nagyon nehéz ezt a betegséget idő előtt felismerni, hiszen a rostok megtartó képességének csökkenése nem mérhető, nem látható, így nem is diagnosztizálható az első terhesség kezdetekor. A korai diagnózis viszont nagyon fontos. A terhesség ideje alatt a hormonális változások miatt fokozódik a hüvelyi szekréció, így a kismama sokszor képtelen eldönteni, hogy a hüvely folyás az fiziológiás vagy esetleg kóros és magzatvízcsepegésről van szó. A Loritan® mely egy rendszeresen hordható betét, kimutatja a magzatvizet, s ezzel elősegíti a diagnózist és megnyugtatja a kismamát. Ez egy egyszerű módszer, de igen hatásos, hiszen a magzatvíz szivárgás sokszor szelepszerűen történik és az orvosi vizsgálatkor nem mindig jelentkezik, azonban tartós használat esetén fény derül a problémára.

 

 

 

Haris Éva


 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!