Szivárog a magzatvíz! Segítség!

01msz 1.jpg

Valami nem stimmel! – mondta a legjobb barátnőm, miközben teázgattunk. Hirtelen nagyon megijedtem, nem tudtam elképzelni, mi baj lehet a várandóssága nyolcadik hónapjában lévő, egészségtől kicsattanó barátnőmmel.

Először nem tudta pontosan, hogy vizelet vagy magzatvíz szivárog-e. Azonnal elindultunk az orvoshoz, a kocsiból hívtuk a férjét, a szülésznőt, az orvost. Bevallom, kicsit én is pánikba estem. Ahogy beértünk, már vártak ránk, azonnal meg is vizsgálták (közben a férj is befutott). Kiderült, hogy nem magzatvíz volt, hanem egy kis vizelet, mert a baba nagyon nyomja a húgyhólyagot.

b_800_600_0_00_images_01msz_2.jpg

Magzatvízszivárgás – veszélyes és gyakori!
Sajnos igen gyakori jelenség, hogy a magzatburok idő előtt megreped, és a magzatvíz szivárogni kezd. Ez még érett magzat esetén is járhat veszélyekkel, koraszülés előidézőjeként azonban igen komoly szövődmények okozója lehet. A magzatburok megnyílik és a méhűr 6-9 óra alatt benépesül baktériumokkal. Ebben az esetben azonnal antibiotikus kezelésre van szükség. Ez megmentheti a magzat életét.

FONTOS, hogy a magzatvíz esetleges megjelenésére a lehető legkorábbi időpontban fény derüljön, lehetőséget adva ezzel a hatékony, terhességet védő kezelések megindítására.

A kétely – azaz honnan tudjuk, hogy magzatvíz szivárog?

A magzatvíz megóvja a babát, segít neki a mozgásban és sok szempontból a kinti életre készülődésben, majd a kifelé vezető útját is megkönnyíti. Fenntartja az állandó hőmérsékletet, hiányában azonban beszűkülnek a magzat mozgásai, végtagfejlődési rendellenességek alakulnak ki. A magzati tüdő fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a magzatvíz folyamatos belégzése.
Sajnos igen gyakori az úgynevezett magas burokrepedés, amikor is a magzatburok egy magasabb pontján reped meg, és ezért a magzatvíz csorgása szakaszos, gyakran a testhelyzettől függő jelenség. Az orvosok – bizonytalan esetekben – a hüvelyváladék pH-jának mérésével döntik el, hogy a magzatvíz szivárog-e. Órákat lehet nyerni azzal, ha a kismama előrelátó, és egy egyszerű megoldással, otthoni teszttel tud tájékozódni az esetleges veszélyről, és idejében segítséghez jut.

Azonban nem mindig a magzatvíz szivárog. Sokszor előfordul, hogy vizelet vagy a hüvely baktérium-egyensúlyának felborulása következtében keletkező váladék okoz riadalmat. A hüvely kóros, bakteriális fertőzése azonban a koraszülések második leggyakoribb okozója, ezért fontos felismerni, hogy azonnal kezelhessék.

Erre alkalmazható a ma már nálunk is kapható Loritan® tesztbetét. Ez a szivárgást kimutató tesztbetét önállóan, a várandós kismama által is bármikor, bárhol, beavatkozás nélkül alkalmazható. Biztosítja a folyamatos monitorozás lehetőségét, akár a szakaszosan szivárgó magzatvíz felismerését is lehetővé téve. Nagy érzékenységű, egy lépésben elvégezhető teszt, amely rövid időn belül eredményt ad. A tesztbetét lehetővé teszi a magzatvízszivárgás korai észlelését, amely nagyon fontos a magzat és az anya egészségének védelme érdekében egyaránt.

A speciális betétet a fehérneműbe illesztve a tisztasági betétekéhez hasonló kényelemmel használhatják a kismamák. Más betétekkel összevetve a lényegi különbség az, hogy a Loritan® szabadalmi védettségű beépített tesztcsíkot tartalmaz, amely a magzatvíz hatására elszíneződik, de vizelettel érintkezve megtartja eredeti sárga színét.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!