Kimutatható a magzatvíz szivárgása!

A magzat számára a burkon belül a magzatvíz nyújtja a legközvetlenebb közeget a várandósság alatt. Ám előfordulhat az idő előtti burokrepedés, aminek észlelését ellenőrizni lehet, és kóros esetben szakorvoshoz kell fordulni.

ns 1.jpgA kisbaba a várandósság ideje alatt a magzatvízzel teli burokban biztonságos körülmények között fejlődik. Normális esetben a magzatburok megrepedése és a magzatvíz elfolyása különösebb előjel nélkül megy végbe. A szülés folyamán a magzatburok megreped, és a magzatvíz elfolyik, ám olykor előfordulhat idő előtti burokrepedés, amit komolyan kell venni. Fontos, hogy különbséget tegyünk a magzatvízszivárgás vagy egyéb nedvesség között. Erre alkalmas a Loritan tesztbetét, amely lehetővé teszi a magzatvízszivárgás korai észlelését.

Idő előtti burokrepedésnek nevezzük a szülési fájások megindulása előtt, a terhesség bármely időszakában a méhszáj állapotától függetlenül bekövetkező repedést, amelyet általában spontán vajúdás és a szülés gyors beindulása követ. Ha a burok a szülés várható időpontjához közel, de idő előtt megreped, az normális élettani folyamat. Ám ha az a 37. hét előtt következik be, az valamilyen kóros folyamatok következménye, amelyek a magzatvíz elfolyását okozzák.

ns 3.jpgMivel különféle egyéb váladékok is jelentkezhetnek a várandós kismamáknál, megnyugtató számukra, ha képesek kiszűrni a magzatvízszivárgást. Erre alkalmazható a ma már nálunk is kapható tesztbetét. Ez a szivárgást kimutató tesztbetét önállóan, a várandós kismama által is bármikor, bárhol, beavatkozás nélkül alkalmazható. Biztosítja a folyamatos monitorozás lehetőségét, akár a szakaszosan szivárgó magzatvíz felismerését is lehetővé téve. Nagy érzékenységű, egy lépésben elvégezhető teszt, amely rövid időn belül eredményt ad. A tesztbetét lehetővé teszi a magzatvízszivárgás korai észlelését, amely nagyon fontos a magzat és az anya egészségének védelme érdekében egyaránt.

A speciális betétet a fehérneműbe illesztve a tisztasági betétekéhez hasonló kényelemmel használhatják a kismamák. Más betétekkel összevetve a lényegi különbség az, hogy a Loritan szabadalmi védettségű beépített tesztcsíkot tartalmaz, amely a magzatvíz hatására elszíneződik, de vizelettel érintkezve megtartja eredeti sárga színét.

Sokan kérdezik, hogy mikor, milyen helyzetben javasolt ennek a tesztbetétnek az alkalmazása. Véleményem szerint minden olyan alkalommal használható az esetleges magzatvízszivárgás tesztelésére, amikor ismeretlen eredetű, vízszerű folyadék jelentkezik. Viselhető rendszeresen is a szülést közvetlenül megelőző időszakban annak megállapítására, hogy megjelenik-e a magzatvíz.

Azonban a terhesség második és harmadik harmadában a tesztbetét minden olyan esetben alkalmazható, amikor felmerül az idő előtti burokrepedés lehetősége, azaz, ha a magzatvíz szivárgásának nagyobb a kockázata. Ezek között említhető a magzatvíz-mintavételt (amniocentézis) követő 48 óra, de ajánlott az alkalmazása azoknál, akiknél az előző terhesség során már előfordult idő előtti burokrepedés, koraszülés, esetleg hüvelyfertőzés, vagy akkor is, ha a méhnyak nem megfelelően zárt, illetve, ha ikerterhességről van szó.

Tudni kell, hogy amennyiben a tesztbetéten halványszürke, kék vagy zöld elszíneződés jelenik meg 10-30 perccel a nedvesség észlelése után, vagy a betétcserekor érzékelik azt a kismamák, nagy valószínűséggel igazolható a magzatvíz szivárgása és a burokrepedés ténye. Ebben az esetben haladéktalanul fel kell keresni a szakorvost, vagy jelentkezni kell a kórházban.

Magzatvízszivárgás esetén már kis mennyiség is halványszürke, kék vagy zöld elszíneződést okoz a tesztbetéten, ez lehetővé teszi a szivárgás korai észlelését. A színváltozás legalább 48 órán keresztül látható. A betét azonban sárga marad, ha más folyadék okozza a nedvességet. Ám arra is ügyelni kell, ha viszkető, égő érzést tapasztal a várandós anyuka, mivel ilyenkor felmerül a hüvelyi gombás fertőzés lehetősége, melynek kezelését azonnal a szakorvossal kell megbeszélni.
ns 2.jpg
Dr. Nagy Sándor PhD
Egyetemi docens, klinikai főorvos Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr, szülészeti és nőgyógyászati osztály

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!