Gondos kismama, nyugodt várandósság

b_800_600_0_00_images_01gm_1.jpgVannak élethelyzetek, amiket nem tudunk megtervezni, az események zajlanak maguktól, és ez így jó. Azonban a várandósság már önmagában is sokszor nyugtalanná teszi a kismamát. Sok kérdés és félelem kavarog ilyenkor a leendő édesanyában. Milyen jó, ha kicsit tervezhetőbbé, biztonságosabbá, nyugodtabbá tudjuk tenni ezt a 9 hónapot! b_800_600_0_00_images_01gm_2.jpgA várandósság időszakában vizsgálat vizsgálat után következik, vérvétel vérvétel hátán, ultrahang, kismamagondozás, védőnő, ismét vérvétel és orvosi konzultáció. Megannyi kötelezettség, amelynek boldogan teszünk eleget, hiszen kisbabánk miatt tesszük. De néha már terhes ez a sok vizsgálat, és szeretnénk kicsit önállóbbak lenni. Fontos, hogy nyugalomban, a családunkkal legyünk az otthonunk melegében. Ez természetes, főleg a várandósság második felében.

Ám mindig ott lebeg a fejünk fölött az a bizonyos de, a „mi van, ha” érzése, amitől sosem vagyunk teljesen nyugodtak. Folyamatosan gondolkodunk, jár az agyunk. Legtöbbször a magzatvízszivárgástól való félelem okoz álmatlan éjszakákat, az az egyik leggyakoribb stressz a kismama életében.

De miért félünk tőle annyira?
A kisbabánk a várandósság ideje alatt a magzatvízzel teli burokban, teljes biztonságban fejlődik. A magzatvíz megvédi őt, sőt még issza is. Magzatvíz nélkül később nem lenne lehetséges a légzés, hiszen magzatkorban ez tölti ki a tüdőt, születéskor pedig a víz helyére levegő kerül. Normális esetben a magzatburok megrepedése és a magzatvíz elfolyása spontán, különösebb előjel nélkül megtörténik, a szülés folyamán megreped az óvó magzatburok, jönnek a fájások elfolyik a magzatvíz, folytatódnak a fájások, jön a vajúdás, és megszületik a kisbabánk. Azonban sajnos előfordul, hogy a magzatburok idő előtt megreped, és a magzatvíz szivárogni kezd. Ezt a jelenséget nagyon komolyan kell venni, mivel ha ez a 37. hét előtt következik be, akkor az valamilyen kóros folyamat következménye. Fontos, hogy megkülönböztessük a magzatvizet más nedvességtől (vizelet, hüvelyváladék).

Fel lehet ismerni?
A mai kismamák nagyon szerencsések, hiszen a tudomány minden szinten szolgálja a biztonságos várandósságot. A magzatvízszivárgás felismerésére is létezik egy forradalmi találmány, a Loritan® tesztbetét. Ez a betét megadja azt a bizonyos önállóságot, amire egy kismama vágyik várandóssága idején. Saját magunk, mindenféle segítség nélkül használhatjuk a Loritan®-t. Nagy érzékenységű tesztről van szó, amely egy lépésben kimutatja, hogy a magzatvíz szivárog-e. Ez a korai észlelés nagyon fontos a magzat és az anya egészségének védelme érdekében.

Egyszerű, de nagyszerű
Ugye milyen felszabadító érzés, hogy kiszámíthatóak a váratlan helyzetek? A Loritan® tesztbetét használata annyira egyszerű, mint egy tisztasági betété, csak a fehérneműre kell illeszteni. Ám van egy nagyon nagy, lényegi különbség a tesztbetét és a tisztasági betét között. A Loritan® szabadalmi védettségű, beépített tesztcsíkot tartalmaz, amely a magzatvíz hatására elszíneződik, ám ha vizelet kerül rá, akkor megtartja eredeti, sárga színét. Fontos, hogy ha nincs elszíneződés, de égő, viszkető érzést tapasztal a kismama, akkor keresse fel a szakorvost, ugyanis fennállhat hüvelyi gombás fertőzés lehetősége, amit kezelni kell. Amennyiben a tesztbetéten halványszürke, zöld vagy kék elszíneződés jelenik meg 10-30 perccel a nedvesség észlelése után, nagy valószínűséggel magzatvízszivárgásról van szó. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy jelentkezni kell a kórházban!

Mikor használjam?
Sok olyan kérdést kapunk kismamáktól, hogy mikortól érdemes a Loritan® tesztbetétet alkalmazni. A gondoskodó kismama már a második trimesztertől „kéznyújtásnyira” – pl.: a táskájában – tart magánál egy tesztbetétet, hogy biztonságban érezhesse magát és természetesen magzatát is. A várandósság 37. hetéig különösen fontos a koraszülés esetleges elkerülése, illetve minél későbbi terhességi héten való bekövetkezése érdekében, hogy a hüvely körül érzett nedvesség, folyás eredetével kapcsolatban a Loritan® tesztbetét iránymutatást adjon a kismamának – különösen olyan esetekben, amikor nagyobb a kockázata az idő előtti burokrepedésnek: ha a kismamánál előző terhesség során már előfordult idő előtti burokrepedés, koraszülés, és akkor is, ha valamilyen hüvelyi fertőzés áll fenn, a méhnyak nem megfelelően zárt, illetve ha ikerterhességről van szó.
Érdemes a kismamának a Loritan® tesztbetétet magánál tartani a szülésre való felkészülés céljából is, mert kiszámíthatóbbá válnak az utolsó hetek, segít eligazodni abban, hogy amit érez az már magzatvíz csorgás és megindult a szülés, vagy még nem kell az irányt a kórház felé venni és hívni az édesapát az apás szüléshez.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!